Починалият на 72-годишна възраст Стоичко Стоичков даде интервю за вестник “ШОУ” в края на 2009-а, когато имаше информации, че отношенията между легендарния Христо Стоичков и неговите родители отново са охладнели.

- Г- н Стоичков, как сте. Какво правите?
 - Много сме добре. Изпращаме лятото, посрещаме есента и това е.
 
- Ицо обажда ли ви се?
 - Да, той е добре. Треньор стана там някъде в Африка. Разказва, че това е континент не като нашия – тежък континент. Много жега. Вечер много влага от океаните имало. Надеждата ми е да отида да го видя. Желая да ни вземе за няколко дена, но това може да стане по-късно. Имам желание, имам желание да видя Ицо в Африка! Искаме да отидем, но ще видим от тяхната страна как ще се реагира. Не мога да ти кажа кога ще заминаваме със съпругата ми Пенка във Африка, защото още не сме говорили с Ицо по този въпрос. Но като говорим, той ще ни каже кога ще разполага с време да ни осигури билети.
 
- Знаете ли синът ви къде точно живее в Африка?
 - Доколкото разбрах, още е в хотел. Дочувам, че голямо жилище ще му дават, много голямо. Но засега е в хотел. Защото той нали е чужденец там. Сам е. Разбрах, че съпругата му може да отиде при него в края на август. Те в момента са на подготовка. Доколкото разбрах, ще пътуват към Европа, там ще се подготвят. Говоря за отбора на Ицо.
 
- Казват, че му плащат в кюлчета злато…
 - О, не, не… В тези работи аз не трябва да се меся. Тук нашите журналисти надуват работата – бил най-добре платеният треньор. Но аз не знам. По тази работа не сме говорили. А за Ицо, какво да ти кажа. Аз си говоря спокойно с него. Обаче ние нямаме негов телефон. Той ни се обажда. Но откъде се обажда, не мога да ти кажа. Не мога да питам Ицо откъде ми звъни, защото нямам такова право.
 
- Е, нали сте баща. Трябва да знаете къде се намира синът ви?
 - Някои работи трябва да ги зная, но други - не трябва. Ицо отдавна също е татко. И не само татко, Ицо вече може и дядо да стане. Ами да - малки ли са му децата – 20 годишна е Михаела...
 
- Да не е бременна дъщерята на Стоичков?
 - Не, не. Тя още не. Но другата Христина може да ни направи една изненада. Но Ицо ги държи изкъсо – няма страшно. Големи са и предполагам, че имат и приятели. На едната приятелят й играе в Барселона. Да са живи и здрави. И ние сме минали по този път. Нека се размножават - има ли челяд, има и здраве
 
- Какво прави малкият ви в син Цанко?
 - Той си е в Пловдив. Гледа си неговия бизнес там по Харманли. Със съдружника му нещо се скараха, ама то навсякъде има дрязги. Не може единият да взима повече, другият по-малко. Нали?! Абе съдружникът може и да не е читав, но и Ицо има вина Цанко да се скара с него. Искаха бизнесът да бъде само на Цанко на името. Но това си е тяхна работа.
 
- Вие още ли работите?
 - Да, снощи бях на работа, ей сега се върнах. Аз още пазя екологичния завод в Шишманци. Вдигнаха ми заплатата, вече не взимам 250, а 350 лева. Като заработи заводът, заплата ми пак може да се увеличи.
 
- Какво прави вашата съпруга, обаятелната леля Пенка?
 - Сега връзва в градината чушки и домати. Тя препоръча едно момче да рита в “Ботев”, но взеха много срамно да падат. Но ще се оправят – имат още 30 мача.
 
Едно интервю на Мария ВЕЛИКОВА
 
-------------

През 2007 година бащата на Камата коментира пред "ШОУ":

Искат да прецакат Христо Стоичков при договора му с "Жилет"

- Христо ще помогне на  другия ми син да почне строителен бизнес
- Наркоманче ми задигна пушката - жали се таткото на Модерния ляв
- Сестрата на Ицо не му е искала помощ в Испания, тя сама се оправя
- Работя за 250 лв. месечно като пазач и съм доволен от живота, обобщава Стоичко Стоичков

“Бащата на Христо Стоичков е най-красивия мъж в селото така, че няма как да го сбъркате”, - казва на репортера на “ШОУ” учителката Пенка от пловдивското село Ясно поле. Търсим таткото по повод изявленията на Камата, че България нищо не му е дала. Неделя е. Тягостен ден, защото точно срещу къщата на родителите на Модерния ляв има погребение. Жени в черни забратки жалеят починало младо момче и чакат от гробищата мъжете, сред които е и Стоичко Стоичков. Съпруга му леля Пенка е в Испания, на гости на дъщеря си. “Вие журналистите се занивамате с много съкровени неща. Не може така, бе хора. Отношенията в семейството на Ицо Стоичков подлежат на развитие. Вие го хванахте в криза и хоп - ударихте майка му и баща му. А Пенка е майка. Боли я. И ги е казала онази неща за Ицо, като е била ядосана”, - нарежда учителката на репортера. А леля Пенка, често ли се ядосва?, питаме ние. “Ами знате ли как пече на къра! Ама много пече. И като се върнем от полето можем всичко да кажем. Включително и децата си да критикуваме! Аз като се прибера от къра мога да намеря 300 кусури на синовете си, щото ме е пекло слънцето. А бащата на Ицо работи, трудов човек е. Не е взел бастуна и не е сложил табела отпред “Аз съм бащата на Стоичков.” Докато учителката нарежда, бащата на Камата се прибира от гробищата. Стоичко Стоичков се действително се оказва красвец - видимо отслабнал, кожата му е безпурчено бяла, а синият му поглед е по френски неустоим. И за разлика от мнозина спортни и шоу величия бащата на треньора на “Селта” е безупречно възпитан. Стоичко Стоичков прие сърдечно репортера на “ШОУ” в родната си къща и абсолютно без всякакви уговорки и пазарлъци даде интервю за народния седмичник. С което  разби твърденията, че родителите на Ицо Стоичков ненавиждат журналистите и бягат от тях като опарени.


- Много опечален се завръщате от погребението?
- Как няма да съм опечален?! Тук всички сме приятели, братовчеди. Отиде си младо момче. Сутринта ходих до Пловдив с колата. Взех 24 карамфила, щото момчето си отиде на 24 години. Имам цветя в градината, но исках букетът да е специален. Не можем да върнем детето. Трагедия. Наркотиците на никой не прощават. Намерили са го в колата му, заключен бил и само по слипове. Не е за говорене. Всички знаехме, че се боцка. Следяха го - и родители и ние. Може нещо с пари да се е забъркал, не знам. Ето, сега дойде и полицай.
Ние -  моята съпруга и дъщерята, сме го спасявали. Викаме му - абе чакай бе моето момче, не е хубаво така. А той трепери, ако не посегне към алкохола. Съпругата ходи в  училището му да го спасява. Те го гонеха оттам, щото се боцкал. Ние пък хванахме приятели, директори, щото момчето просто е зарибено. Абе не е за разправяне. От къщи едно дете ми открадна пари - 80 долара и 20-30 лв. Отмъкнал ми и чантата с докумените. Три часа след кражбата ми носят разрешителното за пушката, а тя хврълена на улицата. Окрал ме. Викам му - ще утрепиш някой с тая пушка, после мен хващат. Не ги ща парите, не ми ги връщай. Само парспорта ми дай. Той мълчи. Малко ти е, викам, и главата да ти се отреже. А той: ”Ако не им занесе днес на моите шефове в Пловдив едно 100 лв. ще ми резнат я ръката, я ушото.” А е само на 15. Та така. Но аз съм страшно доволен от живота. Сега съм на 65 години. Пет години съм по-голям от съпругата си. Да е жива и здрава. Ноември месец ще й правя 60 годишнина. На 13 ноември има рожден ден. И да не кажа голяма дума, ама ще поканя цялата ни рода, децата. На всички ще изпратя покани поне два месеца предварително. Журналисти ще поканя, телевизии също. Ще го празнуваме в ресторанта на пловдивския хотел “Марица”. Аз моята 60 - годишнина там я правих. Та мисля да го направим рождения ден на Пенка по- празнично, да уважа децата и те да се изкефят.

- Ние знам, че Христо Стоичков е гениален футболист с чепат характер. Сърдите ли му се за последните изявления срещу България?

- На Ицо не можем да му се сърдим. Вестниците писаха разни работи - къде вярно, къде не. Казах аз на журналистите - работите вече са огладени. Няма нужда да правим сцени.
Той ще си остане в съцата на хората, ама...

Мафията го докара и го направи треньор, мафията го пропъди.

И по най-лесния начин. Викам му - вземи ги последните мачове. И му го казах в очите. Ако искаш ми се сърди, ако искаш не. Обаче тя мафията те нарежда, мафията те гони. Така е. Днес на погребението с един приятел си говирихме пак за Ицо. Нали сега той рекламира ножчетата “Жилет” - дето има една кампания да привличат деца в Барселона. Едни фирми искат да ударят “Жилет”, ще пускат по-евтини ножчета, ще подбиват пазара. Ицо почна да прави такива изказвания, че ще го махнат от рекламата и “Жилет” ще угасне. Щото

той има още една година договор с “Жилет”.

И сега ей тая мафия готви удар срещу Христо и едно ножче “Жилет” няма да се продаде. Така ще нагласят  нещата, че да не продължат договора на Ицето. 

- Христо Стоичков обажда ли ви се?
- На мен скоро време не ми се е обаждал. Но с брат си Цанко си говорят. Иначе дъщерята, която е в Испания, по два-три пъти на седмица се обажда. Сега при нея е съпругата и голямата внучка. Жената ще стои там два, три месеца  На 29 авуст щерката има рожден ден. Ще го направят там и тогава  ще се прибират.

- С какво се занимава щерка ви в Испания?
- Не съм ходил, не съм я видял. Чинии ли мие, пръска ли, боядисва ли, не знам. Трябва да отида, да видя и тогава да говоря. Но казва:  “Татко много съм добре. Тези пари, които тук ги вадя за месец, в България за няколко месеца не мога да ги изработя.” Тя в Испания е сама, сама и отиде. Игра на някакво лоло-тото  по телефона и взе, че спелечи. Извади късмет. Не е отишла с виза или покана. Не! Тя сама си накъсмети нещата. Сега чака документи да стане испански гражаднин. Та

 нито Ицо й  е помогнал, нито никой!

Отива там, хваща си българка учителка дето преподава на испански  и почва да учи езика. Научила го е перфектно - и граматически, и фонетически, и писмовно и говоримо. В началото обаче вика  “ Зор ми беше, татко. Но сега съм много спокойна. И чакам документите да ми станат, да ме узаконят. Испанка ще бъда.” Викам - браво бе татко! Хубаво. Не знам дали ще се върне в България. Не сме говорили. Има мераци там нещо да направи, някакъв бизнес. Това е още по-добре. Но става лошо, тя ако рече да остане.  Ние двамата със съпругата оставаме самички. Щото и бизнесът на Цанко го влече на страни.

- Синът ви Цанко къде е решил да ходи?
- Знам ли? Има едно приятелче, което 10 години е в Испания. Занимава се със строителство. Дали тук ще строят, дали в Испания... Не знам. Тяхна работа. Образование имат - банките ги знаят къде са, кредити знаят как се теглят. Щото тук се говори не за левове, за стотици, а за милиони се говори! Аз викам - 100 000 лева? А аа 100 000 това са само месечните заплати. Ние говорим за милиони 10, 20, 30 , 50 милиона. Викам браво, бе.
Решил е да строи. Това е страшно отговорно.
Това момче в Испания със строителство се занимава. Сега и по морето строи нещо. Той го каза: ”Първата година ще си проличи”. Така ще правят, че всичко на зелено ще продават. То е малко тънка работа.
Викам, добре де Цанко, а каква сума, каква печалба ще ви остане от това вземане - даване на банките. От това нещо като печалба ще ни остане казва около 400 000 евро за година. Фактически по една сграда ще правят за годината и ще я продадват, ще върнат парите на банките и ще им останат. Викам добре е. На теб 200 000  и на приятеля ти толкова. А с тези 200 000 можеш да кандидатстваш в банката и да теглиш 5 милиона. А Цанко вика: ” За две, три години ще ни останат милион и половина, три чиста печалба”. Викам Цанко това си е ваша работа, няма да ме месите в тези неща. Добро е като идея. Даже брат му Ицо ме у обещал да помага, ако тръгнат нещата.

Ицо е казал: “И аз може да отпусна малко средства”.

Щото тя лихвата на левове, на стотици е малка, но на милиони е много. Но той Цанко и сега си е добре. На 32 години е. Апартамент и кола имат със снахата, пари също. Доле-горе едно 40, 50 000 може да имат, че и повече. Но всеки си носи глава на раменете. Нито пари давам, нито акъл давам. Аз съм си аз. Много хора ми завиждат. 

- Вероятно си мислят, че като сте баща на Христо Стоичков сте богат?
- Да, мислят, че като съм баща на Стоичков имам едно 100 000 лв! Представш ли си? Но аз им викам: "Да имам." Но както ви е казала учителката - аз не се спирам от сутрин до вечер. Роботя и всичко си записвам. Пиша колко пари съм дал, за какво, колко пари къде са отишли. Плащам телефон, ток, вода... Един ден не съм прехвърлил. Не, щото ако останат за тоя месец 50 лв. такси на другия ще трябва да дам 100. Таксите си ги плащам редовно, данъците също.

- Колко ви е месечната сметка за телефона?
- На месец плащам 20-25 лв. за телефона вкъщи.   Жената си има джи ес ем, аз нямам. Ние на работата си имаме служебен джи ес ем. Където и да поискаш можеш да се обадиш. Но на мен сърцето не ми дава да злоупотребя. Иначе обикновения телефон в службата го махнаха. Как що? Ами гледам аз един колега - върти. Къде бе? Правил междунардно въртение. Ами утре нали ще вземат разпечатка! И накрая шефът вика :” Момчета този месец ви удържам по 5 лв. на всичките”. Защо, питам! “Ми защото дадах ви да говорите за 50 лв. вие сте навъртяли 150 лв”.

- Разбрах, че работиш сега като пазач. Какво пазиш и по колко ти плащат на месец?
- Пазя ей тук на Шишманци, правят нов завод за преработка на битови отпадъци. Наско Търев ми е шеф. На месец ми дават по 250 лв. Правя по 10 наряда. 10 денонощия в месеца съм на работа, 20 почивам. Честно казано - доволен съм.
Със съпругата си живеем супер.

Едно интервю на Мария ДРУМЕВА