Президентът на федерацията по баскетбол Георги Глушков присъства на пресконференцията по повод скандала в националния отбор. Заради нарушаване на режима Георги Младенов отстрани трима баскетболисти - Павел Маринов, Чавдар Костов и Александър Янев.

"За всеки един треньор е шок, когато разбере, че в неговия отбор има хора, които не се съобразяват с правилата. На клубно ниво нещата се разрешават бързо. На национално ниво сме си мислели, че това е най-доброто, което имаме и сме искали да запазим честта на баскетбола, честта на момчетата и България. Имало е в последните 3-4 години случки, които сме ги приемали с компромиси. Търсели сме разбиране и не сме искали да се наказваме. Сега обаче нещата вървят в лоша посока, затова заставам изцяло зад него (б.р. - има предвид решението на Георги Младенов). Гледам отборите, които идват, виждаме момчета от НБА влизат за три минути с великански заплати. И влизат на бегом от резервната скамейка. Не вярвам да го правят по заповед, а вътрешно го чувстват", заяви Глушков.

"Изцяло съм зад решението на Георги Младенов. Смятам, че е време състезателите да осъзнаят отговорността. Аз преди да започне този лагер мислех да ги събера и да им кажа, че в момента държавата не е отпуснала пари за тях. Но те са на лагер, имат условия и всичко. Не им го казах, за да не им уронваме самочувствието, а е трябвало. Правят се изключително големи усилия и жестове, за да има национален отбор с всички подобаващи екстри. Преди 3-4 години бяхме стигнали екстрите до черен хайвер и сьомга на закуска само и само да ги накараме и да им подействаме да покажат най-доброто. Няма да го има повече това нещо. Никъде в национален отбор не се дава заплата, може би само в индивидуалните спортове. Всички останали водещи и неводещи отбори няма заплати. Много от отборите, които участваха на европейското тук, бяха по 5-6 дни лагери. Миналата година като бяхме в Талин, там момчетата, които бяха от Талин, не спяха в хотела си, а вкъщи. Една сутрин като отидох на една от тренировките един от състезателите ми показа ей, така (с жест потърква пръсти, имитирайки пари). Какво означава това?! Условията са прекрасни, чакаме от тях само да покажат най-доброто. Затова Георги го подкрепям и предполагам, че всички, ако не всички, но 99 процента, ще подкрепят едно такова решение, за да можем тази тенденция да бъде прекъсната и да се знае, че в националния отбор нещата независимо от резултата, са сериозни и трябва да бъдат професионалисти", допълни президзентът на федерацията.

На въпрос, защо досега са се случвали неща и са оставали скрити, Глушков каза: "Всеки треньор, който поеме отбора с големи амбиции, планове, с ентусиазъм. И с треньорите, с които съм говорил, за всеки един е бил шок, че нещо се случва. Да ви кажа честно, и аз съм шокиран, тъй като такива работи не би трябвало да се случват. Мина отдавна времето на Хемингуей и на безкрайната фиеста. Сега никъде го няма това в Европа, а и в България, затова съм шокиран."

На въпрос, какво може да се промени като организация в националния отбор, Глушков отговори: "Осигуряваме им 40 дни лагер, другите им дават 30. Бяхме в хотели с най-много звезди. Не са и със стария екип да слагаме отзад лепенки на имената. Аз винаги съм бил на принципа да дадем максимума, за да искаме максимума от тях. Не искам да си помислям, ако ги сложим да спят вкъщи и с какво желание ще дойдат и дали въобще ще дойдат. Тези момчета трябва да знаят, че не е това начинът да представят България. В клубовете си донякъде спазват правилниците. Аз искам всички да знаят, че досега каквото е било - било", завърши единственият българин, играл в НБА.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ