Стела Енева спечели втора титла за България на Европейското по лека атлетика за спортисти с увреждания в Суонзи (Великобритания), организирано от Международния параолимпийски комитет. 39-годишната българка триумфира на диск с най-добро лично постижение за сезона от 31.88 метра. Втора се нареди Орла Бари (Ирландия) с 28.13 метра, пред Илке Вилуда (Германия) с 27.87 метра и другата българка в дисциплината Иванка Колева с 19.27 метра.

Отличието е общо шесто за България на шампионата след златото на 100 метра на Радослав Златанов, среброто на Михаил Христов на скок дължина и на Даниела Тодорова на диск, както и бронзовите медали на Дечко Овчаров на копие и на Мустафа Юсеинов на диск.

В класирането по медали на Европейското в Суонзи към момента България е на 11-ото място от 32 страни. На върха е Русия, следват Украйна, Великобритания, Германия и др.
eneva.jpg
Припомняме, че Стела Енева спечели три сребърни медала за България от параолимпийски игри за хора с увреждания. Родената на 18 юли 1975 г. в Севлиево спортистка е с ампутирани подбедрици и на двата крака заради вродени аномалии. От 1994 година Стела живее във Варна, където през 2000-ата започва да тренира лека атлетика.

Дебютира на параолимпиада на Игрите в Атина 2004, а в Пекин 2008 печели първия си медал - сребърен на диск в категория за жени в инвалидни колички. В Лондон 2012 печели още две вицешампионски титли - отново на диск и на гюле в същата категория.

Енева три пъти е обявявана за Спортист №1 на България за хора увреждания - 2010, 2012 и 2013 г.

Стела Енева: Краката ми са ампутирани до коляното, но печеля олимпийски медали!