Служебният спортен министър Евгения Раданова предприе уволнения по повод скандала с одобрената поръчка за изпълнител на ремонта на Зимния дворец, възлизаща на над 40 милиона лева. Легендарната спортистка даде пресконференция днес, на която направи разкрития по темата. Раданова съобщи, че няма как да работи с ръководителите на „Академика 2011“ и каза, че ги уволнява.

"Как се е появила тази сума от 40 милиона лева без ДДС? Липсват документи и информация, никой не е в състояние да каже как точно е изчислено, че ремонтът възлиза на 40 милиона", коментира Раданова.

"Решението ми е да освободя Управителния съвет на "Академика 2011", защото считам, че не мога да продължа работа с тях. Нямам доверието им. Ще избера други експерти, които да ги заменят в това дружество. Също така ще се обърна към държавната агенция за финансова инспекция, както и ще сезираме главния прокурор Сотир Цацаров", обяви служебният спортен министър.

"Не съм дошла с цел реваншизъм", добави Раданова, която е огорчена от скандала, разиграващ се около ремонта на Зимния дворец - мястото, на което тя се е изградила като спортист и е тръгнала към световния връх.

"Назначих вътрешния одит, за да видя какво е състоянието. Установих, че в "Академика 2011" са хората, с които не искам да продължавам работа", категорично заяви Раданова.

"Ако експертите ме убедят, че това е цената, тогава ще се съглася. Но сега това няма как да се случи. Имам много сериозни съмнения. На базата на какво е изчислена тази сума, никой не може да каже", добави спортният министър.

"Освен че се явява напълно неаргументирана и необоснована, прогнозната стойност изглежда и значително завишена в сравнение с подобни проекти, възложени също по реда на Закона за обществените поръчки. Установени са и редица други формални нарушения при откриването на обществената поръчка, които също не могат да бъдат отстранени на този етап. Въз основа на направените констатации и изводи одиторският екип дава препоръка да се предприемат незабавни действия за прекратяване на процедурата“, каза още Раданова и изрично подчерта, че по закон няма право да нарежда на ръководството на дружество да прекрати или забави обществената поръчка. Още по-малко пък преди докладът на одиторите да е приключил.