Лудогорец се изправя срещу румънския гранд Стяуа в първия мач от плейофите за влизане в така жадуваните групи на Шампионската лига. Двубоят стартира в 21:45 часа и е изключително важен за амбициите на тима от Разград да пробие в Турнира на богатите, където от българските отбори засега единствено е успявал да попадне "Левски".

Първата крачка "орлите" ще направят тази вечер във врящия котел "Арена Национал", където се очаква да присъстват над 45 хиляди екзалтирани фенове на Стяуа. Румънците ще нажежат атмосферата до червено и със сигурност на избраниците на Георги Дерменджиев ще им бъде много трудно. Българският първенец обаче вече натрупа опит по европейските терени, след като направи чудеса през миналия сезон.

За втори пореден път само една малка крачка дели Лудогорец от място сред 32-ата най-добри клуба в Европа. Преди година силите на "орлите" не стигнаха и те отпаднаха точно на прага на групите от Базел. Швейцарците бяха класа над Лудогорец, записвайки победи с 4:2 и 2:0, но сега нещата изглеждат далеч по-добре. Разлика в класите между "орлите" и Стяуа на практика няма. Затова и задачата изглежда далеч по-постижима отколкото преди година. За целта Лудогорец първо ще трябва да оцелее в ада на "Арена Национал" в Букурещ. Очаква се и нашите да имат агитка, която да е около 3000 човека.

Разградчани за втори път ще могат да сверят часовниците си срещу бивш европейски клубен шампион, след като играха с ПСВ Айндховен. Първенецът на Европа за 1988 година се оказа лесна плячка за гладните за успехи футболисти на Стойчо Стоев и на два пъти преклони глава - първо насред Холандия с 2:0, а по-късно и в София със същия резултат.

И ако допреди година Лудогорец не бе готов за Шампионската лига, то сега изглежда напълно подготвен за последния напън. Клубът се подсили сериозно през лятото и привлече доказан голмайстор като Юнес Хамза, който беше желан от Стяуа, и вдигна конкуренцията на левия фланг на отбраната с Браян Ангуло, както и в средата на терена с Абел Анисе. Именно това бяха и липсващите елементи в пъзела. Така мечтата на Лудогорец изглежда постижима, особено имайки предвид, че Стяуа не е страшилище. Въпреки че румънците записаха четири поредни победи от началото на първенството в северната ни съседка, те изобщо не убеждават, че са непреодолим съперник. В състава им преобладават румънците, като чужденците са едва четирима. Двама, от които - вратарят Гендрюс Арлаускис и Никандро Бреевелд, привлечени през това лято.

В Лудогорец добре осъзнават шанса, който им се открива и идеалната възможност да сторят това, за което мечтаят - класиране в групите на Шампионската лига. Именно това е последният непокорен и в същото време възможен връх за "орлите". Разградчани спечелиха всичко у нас - цели 7 от 9 възможни трофея, реализираха пробив в Лига Европа, но място в най-комерсиалния турнир окончателно би ги бетонирало в историята. Часът на истината наближава... Началото на първата битка стартира в 21:45 часа. Да пожелаем успех на шампиона на България!


СТЯУА - ЛУДОГОРЕЦ

Днес от 21:45 часа

Букурещ, ст. "Арена Национал"
Съдия: Феликс Брих (Германия)
Пряко по btv action и БЛИЦ TV


Вероятни състави:

СТЯУА: Гендрюс Арлаускис, Корнел Ряпа, Лукаш Шукала, Фернандо Варела, Ясмин Латовлевич, Лукиан Сънмъртян, Никандро Бреевелд, Андрей Препелица, Адриан Попа, Александру Чипчиу, Клаудиу Кешеру
Контузени: Валентин Лемнару, Кристиан Танасе
Наказани: няма
На картон от наказание: Лучан Филип, Александру Чипчиу, Ясмин Латовлевич
Tреньор: Константин Гълка

ЛУДОГОРЕЦ: Владислав Стоянов, Жуниор Кайсара, Козмин Моци, Георги Терзиев, Йордан Минев, Светослав Дяков, Христо Златински, Михаил Алекандров, Марселиньо, Върджил Мисиджан, Роман Безяк
Контузени: Браян Ангуло, Витиня
Наказани: няма
На картон от наказание: Роман Безяк
Треньор: Георги Дерменджиев

Досегашни мачове:
8 септември 2012 г., контрола в Разград
ЛУДОГОРЕЦ - СТЯУА 1:1
0:1 Рока (60), 1:1 Жуниор Кишада (86)

1 юли 2014 г., контрола в Англия
ЛУДОГОРЕЦ - СТЯУА 4:2
1:0 Светослав Дяков (19), 2:0 Марселиньо (65), 3:0 Роман Безяк (74), 4:0 Шоко (78), 4:1 Градинару (81), 4:2 Неагу (86-дузпа)

ОБЩО: 2 мача, 1 победа за Лудогорец, 1 равенство

СТЯУА В ЕВРОТУРНИРИТЕ
Мачове: 278
Победи: 105
Равенства: 79
Загуби: 94

ЛУДОГОРЕЦ В ЕВРОТУРНИРИТЕ
Мачове: 22
Победи: 10
Равенства: 6
Загуби: 6

Шампионска лига - сезон 2014/15
БЛИЦ ви представя всичко за българското участие в Европа
Следете с БЛИЦ: "А" група - трансфери и подготовка
"А" група - сезон 2014/15, програма, резултати и листа на голмайсторите