Роджър Федерер спечели тазгодишното издание на силния Мастърс в Синсинати. Швейцарецът надделя с 6:3, 1:6, 6:2 над испанеца Давид Ферер на финала и постави своеобразен рекорд, като спечели надпреварата за шести път в кариерата си. Федерер вече има 80 титли в турнирите на АТП, 22 от които на Мастърс.

Любопитното за сблъсъка между швейцареца и 32-годишния Ферер бе, че той беше първият Мастърс финал от 1990 година насам, в който спорят двама тенисисти над 30 г. Така 33-годишният Федерер добави името си до най-възрастните шампиони в Синсинати през Откритата ера на тениса - Кен Розуъл (35 г. през 1970-а), Андре Агаси (34 г. през 2004-а) и Марти Рийсен (32 г. през 1974-а). Финалът беше и четвъртият изцяло "над 30" дуел за титла през сезона.

Както и в предишните им срещи, последната на четвъртфинала в Торонто миналата седмица, Ферер просто не показа достатъчно мощ на корта, за да пречупи шампиона. Вълнуващият мач беше изпълнен с обрати. В първия сет Федерер доминираше на свой сервис и успя да пробие за 5:3, след което при следващото си подаване взе и сета с 6:3. Вторият сет обаче бе коренно различен. С два пробива още в началото Ферер поведе с 4:0 гейма, а след това нямаше проблем да довърши нещата и да изравни резултата в сетовете с 6:1 в своя полза.

В третия сет обаче Федерер отново демонстрира класата си и след размяна на сервис-геймове до 2:1, швейцарецът пръв стигна до пробив за 3:1. Ферер даде всичко от себе си, но не успя да се противопостави на Федерер и до спечели само още един гейм, след което се предаде за крайното 6:2 в полза на швейцареца.