Двама души починаха в последния ден на Олимпиадата по шахмат в Тромсьо (Норвегия). По време на партия от финалния кръг сърдечен удар покоси състезател от Сейшелските острови. Церемонията по закриването започна с минута мълчание в негова памет, но минути по-късно стана ясно, че в хотелска стая е открит мъртъв участник в тима на глухите, какъвто също имаше в турнира, пише "Труд". Той е на 45 години и е от Узбекистан.

Междувременно Веселин Топалов стана най-добре представилият се шахматист на първа дъска от всички отбори. Веско игра в 9 партии, от които спечели 6,5 точки и постигна личен коефициент ЕЛО 2872 т.

На другия полюс на емоциите завърши олимпиадата персонално за Веселин Топалов - той стана най-добре представилият се шахматист на първа дъска от всички отбори. Веско игра в 9 партии, от които спечели 6,5 точки и постигна личен коефициент ЕЛО 2872 т.

Мъжкият ни отбор завърши на 25-о място, като в последния кръг загуби от Беларус с 1,5:2,5 точки. Шампион с уникален резултат стана тимът на Китай, който не допусна нито една загуба във всичките си 44 партии на 11-те кръга.

При жените България е на 14-о място след 1,5:2,5 в последния кръг срещу рускините, които взеха титлата.