Вратарят Стефано Кунчев е най-коментираното име в българския футбол от неделя насам. 23-годишният страж сгреши при двата гола на Берое и "Левски" падна с 1:2. Георги Иванов-Гонзо го изгони от "Герена" ден след мача в Стара Загора. Пред БЛИЦ Кунчев се извини на "синя" България за грешката, казвайки, че подобно нещо може да се случи на всеки. Бившият вратар на Славия и Локомотив (Пловдив) говори надълго и нашироко за случилото се, демонстрирайки оптимизъм, че много скоро ще си намери отбор, в който да продължи кариерата му.

- Стефано, вече не си футболист на "Левски", очакваше ли подобно развитие?
- Много ми е неприятно, но нищо не мога да направя. Няма връщане назад, продължавам напред и се надявам по-скоро да си намеря нов отбор. Все пак съм на 23 години, а не на 30. Бъдещето е пред мен.

- Защо се стигна до грешките, може би не си бил подготвен?
- Нямам точно обяснение защо се случи това нещо в Стара Загора. Донякъде го отдавам на малшанс, а и със сигурност нямах ден.

- Стресира се от публиката ли?
- Не съм се плашил нито за миг. Никога не съм правил подобни грешки, но винаги има първи път. Никой не е застрахован. А и нали грешките са, за да се учим от тях. Лошото е, че на вратаря грешките изпъкват, а при другите футболисти не толкова. А и все пак говорим за "Левски". Сигурно, ако бях в друг отбор, по-скромен, и се беше случило подобно нещо, едва ли щяха да ме изгонят.

- Дори тръгна слух, че умишлено си сгрешил...
- Не, не, категорично няма такова нещо. Никой няма право да ме обвинява, че умишлено съм грешал. Не съм дошъл в "Левски", за да правя циркове. Исках да помогна на отбора, да имам успехи, но за жалост нещата не се получиха и стигнахме до раздялата.

- Какво ти каза Георги Иванов-Гонзо?
- Съобщи ми, че вече не съм нужен на отбора и ме накара да подпиша, че разтрогваме договора. Иначе какво още сме си говорили, не мога да ви кажа, остава си между нас. Разбрахме се по нормален начин, че по-добрият вариант е да се махна, да получа шанс на друго място. Неприятното е, че все имам подобни случаи. Все избирам отбори, в които не получавам достатъчно шанс. В "Левски" дойдох с нагласата да помагам, да съм достойна конкуренция. Но не ми дадоха време. Кофти ситуация, съжалявам и още веднъж се извинявам. На момчетата се извиних още на полувремето в Стара Загора.

- Получи ли подкрепата им?
- Да, окуражиха ме. Силно се надявах през второто полувреме да обърнат резултата и да измият срама ми. Наистина много съжалявам за случилото се.

- Виниш ли защитата пред теб?
- Не искам да обвинявам никого. Лошото е, че от грешките ми страда "Левски". Трите точки бяха много нужни. Но и не трябва само върху мен да се хвърля цялата вина. Грешките са на целия отбор. Но никой няма да обвиня за случилото се, аз съм виновен. Даже им благодаря за подкрепата - на съотборниците и на ръководството. Много приятели също ми се обадиха, за да ме подкрепят. Няма човек, който да не прави грешки. Ще покажа, че имам качества. Смятам, че не трябва да бъда отписван от футбола.

- Сега накъде?
- Искам да играя, нямам нужда от почивка. На дневен ред ми е да си намеря отбор. Нядавам се някой да се обади. Дано се прибера в къщи - Локомотив (Пловдив). Искам отново да играя пред публиката на "Лаута". Не знам какво ще стане. Може много скоро да изляза срещу "Левски" на терена, може пък и след време да се върна на "Герена".

- Намекваш, че Димитър Димитров-Херо, който ти беше треньор в Черноморец (Бургас), ще ти даде шанс ли?
- Не, нищо не намеквам. С Херо дори не съм разговарял.

- Ако не е тайна, каква заплата получаваше в "Левски" и претендираш ли за неустойка по преждевременно прекратения договор?
- Не търся пари от "Левски". Искам да се знае това нещо. Дори като подписвах с "Левски" преди няколко месеца, не е ставало въпрос за пари. Не дойдох за пари, а за да помагам. Даже заплатата ми не беше някаква космическа за каквито се говори, че се вземат в големите ни клубове. На "Герена" получавах толкова, колкото преди това вземах като футболист на Черноморец.

- Сбогува ли се със съотборниците?
- Тази вечер отивам на тренировката. Ще си взема довиждане с тях, уважавам ги, въпреки че не работихме дълго време заедно. Не си тръгвам като някакъв прошляк. На никого не се сърдя. Към никого нямам лоши мисли. Не виждам причина да не отида днес на "Герена" и да се сбогуваме.

- А ако там те чакат фенове на "Левски"?
- Не вярвам да имам проблеми с тях. В последните дни обаче доста ме тормозиха в интернет. Засипаха ме със съобщение, разни коментари. Но предимно ми пишеха деца и изобщо не ги отразявах. Не им се връзвах, детски му работи.

- Нещо искаш ли да им кажеш?
- Наистина ме боли, гадно е, че така се случи. Извинявам се още веднъж. Изгонили са ме, продължавам напред. Дано сега спадне напрежението в "Левски", щом считат мен за виновник. Желая успех на Гонзо, той внася респект в съблекалнята, дано отборът започне да побеждава.

- Ако някой ден се изправиш срещу "Левски"...
- Дали ще сбъркам в полза на "Левски" ли? Няма как да го направя умишлено. Никога не съм го правил. Знае ли човек, може пък един ден отново да облека екипа на "Левски".

- Преди време Николай Михайлов сгреши фатално срещу Вердер, но не беше изгонен за разлика от теб след допуснатите два гафа в Стара Загора. Как си го обясняваш?
- Несравними са двата мача, различни времена. Тогава все пак беше мач от Шампионска лига, друг треньорски щаб. Но наистина сега се получи много гадно с мен. Изкараха ме убиец! Чакайте малко, аз не съм убил никого, всеки може да сгреши. A и не съм отнел на "Левски" някаква титла или купа. Постоянно ми звънят близки да ми четат заглавията от медиите, които излизат за мен. Много не им обръщам внимание. На 23 години съм, не искам да правя трагедии от грешки в един мач. Смятам, че ще се завърна по-силен на терена.

- Как се стигна до привличането ти в "Левски" преди малко повече от два месеца?
- Потърсиха ме и веднага се навих да дойда. Сега определено съжалявам, защото имах вариант да заиграя в португалски клуб, но предпочетох "Левски". Трябваше да се махна в България. Но след време и това ще се случи. Надявам се по-скоро някой да ме потърси и бързо да си намеря нов клуб.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ