Синът на най-великия футболист в историята на "Левски" Георги Аспарухов – Андрей, се прибра за няколко дни в България. В този период той говори единствено пред ТВ+ по много интересни теми свързани с българския футбол. Синът на Гунди каза, че винаги има начин даден отбор да се развива. Просто трябва правилна програма. Той обаче не вижда бъдеще и в този отбор на "Левски" и предрече нова нулева година.

“В България има доста сериозни бизнесмени и корпорации, които могат да обединят сили в даден клуб. Облагите са доста – популярност, реклама, телевизионни права. Никой не може да ме убеди, че един голям град като Плевен, не може да си позволи някой, който да издържа отбора. Не говоря само за този град, ами Бургас, Велико Търново. Има хора с пари, които трябва правилно да ги влагат във футбола”. Според него феновете също могат да помагат на отборите си. Примерите за това вече са няколко. Ето какво още каза Аспарухов – младши пред ТВ+:  

- От колко години живееш в САЩ и с какво се занимаваш?
- Доста. Станаха 15-16 вече. За моя радост се занимавам с футбол. Работя към няколко школи. Системата там е малко по-различна, но в крайна сметка футболът си е футбол навсякъде.

- Липсва ли ти нещо в Америка?
- Липсват приятелите. Липсват близките хора, с които сме израснали. Както и българският футбол, за добро или лошо. Успявам да гледам все пак наши мачове в САЩ, но напоследък футболът у нас не е това, което трябва да бъде. Може би е преходен момент.

- Не обичаш да даваш интервюта. Защо?
- Бих казал следващият въпрос. Не че не обичам. Просто много често се изопачават нещата. Случвало се е след мои изказвания да излизат тотално различни неща. Това е друга тема. Да не говорим за лоши неща.

- Каква е причината да не присъстваш на 100-годишния юбилей на "Левски"?
- Чисто техническа. Много съжалявам. Направих всичко възможно, но точно тогава имах два турнира и просто нямаше как да стане. Гледах по телевизията обаче всичко и много ми хареса. Клубът "Левски" и хората, които са свързани с него преди и сега заслужаваха такъв юбилей. Сигурен съм, че всеки ще каже - можеше и по-добре. Да, но можеше и да е доста по-зле. Това беше нещо изключително. До последно не можах да повярвам. Доколкото знам всичко е направено без участието на ръководството. Просто свалям шапка на феновете, които са се ангажирали с това нещо.

- Как се почувства, когато чу публиката да скандира името на баща ти?
- Беше ми много приятно и за пореден път съжалих, че нямаше как да съм на стадиона. Дори да прозвучи нескромно, аз съм свикнал с това. Дори като играех за "Левски", а и като съм ходил по мачове, това скандиране беше много често и много радостно за мен.

- Тежало ли ти е името на Георги Аспарухов?
- Всички хора, които са очаквали да видят в мен – него, предполагам са останали разочаровани, но това е животът. Аз никога не съм се смятал жертва на нещо. Знам кой е баща ми и какви са отговорностите ми свързани с това. Смятам, че не съм посрамил неговото име. Сигурно е тежало, но аз съм много горд, че съдбата ми е определила да бъда син на такъв човек.

- Какво е различното сега, от времето, когато ти беше на терена?
- Много е различно. Аз, когато играех в "Левски" и се опитвах да пробия, трябваше да се боря с Наско Сираков, Мишо Вълчев, Петьо Курдов и Руси Гочев за едно място или две. Сами преценете какво е. Сега мисля, че е доста по-лесно, защото времената са други. Мисля, че българският футбол трябва да налага българските футболисти и да използва чуждите като единица за класа. Един отбор с осем български и трима чуждестранни футболисти би бил идеален. Като гледах мача на Лудогорец с Партизан ми направи много приятно впечатление, че в сръбския клуб играеха основно местни играчи. До колкото знам през последните години са продали свои футболисти за над 20-30 милиона евро. Това трябва да е развитието и за българския футбол.

- Знаеш ли каква е ситуацията в любимия ти клуб и защо според теб "сините" са в криза?
- Ооо... Дълга тема. Аз не искам да давам определения. Не съм този, който дава парите. Познавам почти всички в ръководството на "Левски", но не съм в кухнята. Като зрител и запалянко, не ми е приятно това, което става. Моето мнение е, че тези постоянни треньорски смени са грешни, но това си е решение на ръководните фактори. Според мен, трябва да се започне от нулата. Смятам, че тази година "Левски" започна от нулата, но предстои една нова нула. Мисля, че е много тежко от един човек, какъвто е Георги Иванов в случая, да се очаква, че ще оправи нещата сам. Той е много способен, но мисля, че България не е узряла да има треньор тип мениджър, както е в Англия. Смятам, че "Левски" трябва да избере път и да го следва, ако ще да жертва 5 години, но това трябва да бъде пътя на един клуб, който започва от юношите и стила на игра, подготовка и начин на налагането на един футболист да бъде един и същ. Като в този период се очаква, разбира се, да има нулеви години, но трябва да има бъдеще. В момента аз не виждам бъдеще за отбора.

- Смяташ ли обаче, че публиката на "Левски", която очаква винаги титли  и купи ще може да понесе такова нещо?
- Не, но каква е алтернативата?! Откакто съм се родил, аз не помня такава суша за "Левски". Чувал съм, че е имало 50-те години, но тогава е била по друг повод. За съжаление, ние сме израстнали с това, че "Левски" трябва да бъде първи и е много трудно за всеки един левскар да приеме, че понякога няма да е първи. За мен е обидно през последните години "Левски" да отпада още в първите кръгове на европейските турнири от отбори, на които не съм им чувал името. Това не е защото отборът е много слаб. Това е някаква тенденция, която трябва да се прекрати. Аз съм доволен, че тази година не играхме в Европа, защото щеше да бъде същото. Публиката на "Левски" е велика. В това няма спор, но просто хората трябва да си кажат - нека да изчакаме. Трябва обаче да има програма, която да се следва.

- Имаше ли смисъл в сравняването на баща ти с Христо Стоичков?
- Това сравняване е голяма грешка. Не може един човек, който не е между нас повече от 40 години да бъде сравнявам с тогава действащ футболист. Всяко поколение си има своите идоли. Как мога да сравнявам сега Пеле, който не съм гледал – с Меси?! Не мога. Това е едно от нещата, които вредят на българския футбол, защото става разделяне на "Левски" и ЦСКА. Хората не сравняват по качества и по обаяние и принос, а сравняват по това - този е от "Левски", този е от ЦСКА. Пълна глупост.