Пада ти се шестица от тотото и ставаш милионер. Късмет и съдба. Едни ги имат, други ги нямат. Същото е и като да станеш треньор на Лудогорец, когато отвсякъде бликат пари и всичко ти е наред. Трябва късмет, но и съдба, за да те посочи благодетелят с пръст и да те богопомаже. Стойчо Стоев имаше късмет, Домусчиев го богопомаза. Съдба, какво да се прави, така му било писано. Така че уволнението на Стоев въобще, ама въобще не трябва да го притеснява. Той, каквото можа, спечели, даже повече от това, което спечели Лудогорец от него. Тук не говорим за пари. Ясно е, че треньорът е взел толкова, колкото не е изкарал до момента през живота си. Става въпрос за името, което Стоев направи след едногодишния си престой в Разград. Става въпрос за успехите, които вече са неделима част от биографията му.

Успехи, които роденият през 1962 година специалист едва ли е вярвал, че ще постигне в годините, в които беше в Академик Свищов, Хасково, Своге, Миньор или Монтана. Да, всеки човек се надява един ден да стигне върха, но колко треньори отиват там? Колко успяват да станат шампиони на България или да оставят трайна диря в Европа. Стойчо Стоев е един от тях. И сега, който и отбор да го поиска, ще прочете успешна визитка, която Стоев натрупа благодарение на Лудогорец. Когато и да беше дошло това уволнение, днес или след реванша с Партизан или преди няколко месеца, Стойчо вече е футболният тотомилионер.

Дали е бил добър или лош треньор, дали са прави тези, които твърдят, че той наследи готов и изграден проект от Ивайло Петев, или са прави онези, които казват, че Стойчо Стоев промени макар и с малко, но надгради в Лудогорец. Дали Георги Дерменджиев е треньорът в сянка и големият мозък в треньорския щаб, дали нещо друго, е факт, че Стоев имаше късмет и благоприятна съдба. Малко са футболните босове, които първо ще предпочетат по-малко известен или неналожен треньор в гилдията и второ - ще му дадат картбланш за в бъдеще.

Стоев просто уцели точното място и точното време. Късметът и съдбата бяха с него и го превърнаха в печеливш. Дали ходът на Домусчиев ще бъде такъв, ще стане ясно съвсем скоро. Босът не сгреши при смяната на Ивайло Петев, въпреки че миналото лято всички го упрекнаха в прибързани действия. После обаче дойдоха евроуспехите на Лудогорец и приказката на Стойчо Стоев, който имаше съдбата на тотомилионера.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ