УЕФА определи 10-те финалисти в класацията за най-добър футболист в Европа за сезон 2013/14. Сред номинираните има трима световни шампиони с Германия – Филип Лам, Мануел Нойер и Томас Мюлер. Сред финалистите е и холандският им съотборник в Байерн Ариен Робен, който се окичи с бронз от Мондиал 2014.
 
Въпреки че през май Реал (Мадрид) спечели Шампионската лига, само двама играчи на тима са сред 10-те финалиста. Това са Кристиано Роналдо и Анхел ди Мария, който с Аржентина игра финал на световното първенство в Бразилия.
 
Сред останалите номинирани са Лионел Меси, който беше избран за най-добър футболист на Мондиал 2014, голмайсторът на световното първенство Хамес Родригес, Луис Суарес, станал топреализатор на Висшата лига през миналия сезон с 31 гола, и Диего Коста, станал шампион на Испания с Атлетико (Мадрид) и играл финал на Шампионската лига.

Тримата финалисти ще бъдат обявени на 14 август, а победителят ще стане известен на 28 август, когато в Монако ще се тегли жребият за груповата фаза на Шампионската лига.

ФИНАЛИСТИТЕ НА УЕФА ЗА НАЙ-ДОБЪР ФУТБОЛИСТ НА ЕВРОПА
Диего Коста (Испания, Атлетико Мадрид)
Анхел ди Мария (Аржентина, Реал Мадрид)
Хамес Родригес (Колумбия, Монако/Реал Мадрид)
Филип Лам (Германия, Байерн)
Лионел Меси (Аржентина, Барселона)
Томас Мюлер (Германия, Байерн)
Мануел Нойер (Германия, Байерн)
Ариен Робен (Холандия, Байерн)
Кристиано Роналдо (Португалия, Реал Мадрид)
Луис Суарес (Уругвай, Ливърпул/Барселона)