Лудогорец и Партизан направиха равенство 0:0 в първи мач от третия квалификационен кръг на Шампионската лига. Няма да правим коментар на двубоя, а на друго нещо, което със сигурност се коментира. Още по време на мача феновете на футбола изказаха мнението: "Тези от Партизан са само сърби, нямат чужденци." Това даде повод на агенция БЛИЦ да извади колко местни футболисти представят страната си в отборите, за които играят. По-просто казано колко българи има в Лудогорец, колко сърби в Партизан, колко французи в Лил, колко кипърци в АЕЛ и АПОЕЛ. Спряхме се на всички мачове, които се изиграха вчера в Шампионската лига.

Фейенорд е лидер по броя на местните футболисти - 11 холандци излязоха в стартовия състав срещу Бешикташ. Олборг излезе с 10 датчани в титулярния си състав и само един чужденец, Партизан излезе с 9 сърби срещу Лудогорец, а Марибор с 9 словенци, но пак победи Макаби Тел Авив. Стяуа (8 румънци), Бешикташ (8 турци), Макаби Тел Авив (8 израелци) са нататък в класацията. Нашият Лудогорец е на дъното по брой местни футболисти. Едва четирима българи излязоха в стартовия състав на Стойчо Стоев - Владислав Стоянов, Александър Александров, Михаил Александров и Светослав Дяков. На резервната скамейка имаше още един - Христо Златински, като не броим Иван Чворович, който е сърбин, въпреки че има български паспорт.

Има ли принос Лудогорец за развитието на футбола в България с оглед четиримата българи?
Въпрос, за когото има две тези. Едната е, че Лудогорец все пак представи България успешно в евротурнирите и спомогна за увеличаването на коефициента на страната ни. Другата теза обаче удря по националния отбор. Малко българи в клубния ни футбол, малко варианти за селекционера, който и да е той. Тогава се стига до принудата да се разчита на повечето легионери, голяма част от които търкат пейките в отборите си (справка Александър Тонев и Тодор Неделев). Ако в ЦСКА и "Левски" се залага на чужденците, защото българите бягат в чужбина заради по-добри условия, защо в Лудогорец не привличат и не залагат на българи при положение, че имат перфектни условия и се предполага, че никой не бяга от Разград?! Развивайки клуба и помагайки за коефициента на България, защо Лудогорец да не помага и на националния отбор, от който ще чакаме успехи?! Защото едва ли централният бранител Александър Александров, който вчера игра срещу Партизан, е много по-слаб от румънеца Моци или от френския ветеран Барт. Треньорите понякога се шегуват, че който не става за футболист, отива да играе десен бек. Едва ли не може да бъде намерен български десен защитник вместо Кайсара, Шоко, Витиня и останалите бразилци...

За да се утешат в Разград, има и по-лошо положение от тяхното - Кипър. АЕЛ (Лимасол) воден от Ивайло Петев илезе само с двама кипърци в стартовия състав срещу Зенит, а другият кипърски тим АПОЕЛ направи същото. Т.е. от 22-ма титуляри на двата кипърски отбора едва четирима са от Острова на Афродита. С това едва ли се развива кипърският футбол.

После не се чудете защо Румъния, Турция и Хърватия избягаха на светлинни години от нас. Стяуа излезе с 8 румънци, Бешикташ въпреки солидния бюджет и възможността да купи почти всяка застаряваща звезда, игра с 8 турци, а Динамо Загреб разчита на шестима хървати в титулярния състав. Ние, докато се мъчим да продадем Ивайло Чочев или Симеон Славчев (по 1 трансфер на година или две години за средни европейски пари), Партизан бълва всяка година много подобни сделки. Затова и сръбският национален отбор не може да го стигнем дори и да тичаме срещу него.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ

Брой на местните футболисти в титулярните състави на отборите от мачовете в Шампионска лига:
Актобе (Казахстан) - Стяуа (Букурещ) 2:2
Актобе - 5 казахстанци; Стяуа - 8 румънци

Карабах (Азербайджан) - Залцбург (Австрия) 2:1
Карабах - 3 азери; Залцбург - 4 австрийци

АЕЛ (Кипър) - Зенит (Русия) 1:0
АЕЛ - 2 кипърци; Зенит - 4 руснаци

Днепър (Украйна) - ФК Копенхаген 0:0
Днепър - 5 украинци; ФК Копенхаген - 7 датчани

ХИК Хелзинки (Финландия) - АПОЕЛ (Кипър) 2:2
ХИК - 7 финландци; АПОЕЛ - 2 кипърци

Грасхопър (Швейцария) - Лил (Франция) 0:2
Грасхопър - 4 швейцарци; 6 - французи

Фейенорд (Холандия) - Бешикташ (Турция) 1:2
Фейенорд - 11 холандци!; Бешикташ - 8 турци

Стандард (Лиеж) - Панатинайкос (Гърция) 0:0
Стандард (Лиеж) - 6 белгийци; Панатинайкос - 4 гърци

ЛУДОГОРЕЦ (БЪЛГАРИЯ) - Партизан (Сърбия)
Лудогорец - 4 българи; Партизан - 9 сърби

Олборг (Дания) - Динамо Загреб (Хърватия) 0:1
Олборг - 10 датчани; Динамо Загреб - 6 хървати

Марибор (Словения) - Макаби Тел Авив (Израел) 1:0
Марибор - 9 словенци; Макаби Тел Авив - 8 израелци

Легия Варшава (Полша) - Селтик (Шотландия) 4:1
Легия Варшава - 6 поляци; Селтик - 3 шотландци