Роднини, пилоти, съдии, организатори и стотици приятели на Йордан Миларов отдадоха почит на младия габровски пилот, който загина след тежка катастрофа в третата квалификационна тренировка на четвъртия кръг от планинския шампионат по автомобилизъм "Узана 2014". На мястото на трагедията всички се събраха, плачейки и сведоха глави в памет на Даката, който си отиде твърде млад от този свят - едва на 25 години.

Часове след ужасната случка тълпата опечалени се качи до фаталната скала. Мястото, отнело живота на Данчо е само на 50 метра по-нагоре от поставената плоча в памет на друг автомобилен състезател - Юлиян Димов, намерил смъртта си на "Узана" по време на нерегламентирани тренировки през май 1994 година. Върху откъртената от "Опел"-а на Данчо скала бяха положени цветя и запалени свещи. Почит към загиналия засвидетелства и заместник-кметът на Граброво Климент Кунев, а в знак на съпричастност флагът на Община Габрово пред фасадата на общинската администрация беше спуснат наполовина в неделния ден.

На мястото на трагедията беше и основният организатор на планинско „Узана 2014“, рейс-директор на състезанието и президент на габровския АСК “АРА Моторспорт“ Атанас Божилов, който се нави да говори пред sport-gabrovo.com: „Много ми е трудно да говоря. Това е един чисто състезателен инцидент, за съжаление обаче с фатален край. Стана в поредица от бързи завои, в които публика по принцип не стои, защото колите минават със страшно висока скорост от там. Ситуацията се случва в един бърз ляв завой, след който има бърз десен. След левия автомобилите се изсилват почти с максималната скорост, която е допустима за трасето. В десния вече автомобилът му идва с много висока скорост. Тук тази поредица обикновено се кара с респект и отнемане на газта, за да се балансира автомобила. Не мога да кажа дали го е направил, но е напуснал състезателната траектория и трасето, и е катастрофирал фатално."

"Линейката беше на 200 метра по-надолу, на предходния пост, и на 30-ата секунда беше на мястото на инцидента. Аз, като рейс директор, се качих веднага и видях, че му оказват първа помощ на място. Транспортираха го до болницата, където са го посрещнали веднага. Христо Димитров беше с него и придружи линейката. Веднага му е оказана нужната медицинска помощ, но въпреки всичко травмата му е била твърде тежка. Потресен съм, защото това е един 25 годишен младеж. Изключително добро момче. Никога не съм го чул да нагруби някой или да се скара с някого. Загубихме един чудесен млад човек и перспективен състезател. Миналата година спечели тук на Узана в дебюта си и тази година отново водеше с квалификациите в своя клас с много добро време", разказа Божилов.

"Чувствам се ужасно. Аз му платих лиценза и таксата, но ако не бях аз той щеше да намери пари от другаде, за да участва, защото искаше да се състезава тук. Той беше от нашия отбор и от нашия екип. Това е човек, с който сме били всеки ден заедно. Всичко в сервиза ни е било свързано с него. За съжаление нашия спорт е рисков. Автомобилите отговарят на определени технически изисквания и той е минал през технически преглед преди състезанието, но... Малшанс, това е невероятен маншанс. Огромни съболезнования към близките му“, сподели с мъка Божилов.

Екипът на БЛИЦ изказва най-искрени съболезнования на близките и приятелите на Данчо Миларов! Поклон пред паметта му!