Румен Атанасов е член на Управителния съвет на ЦСКА. Роден е на 30 май 1960 година. Бивш офицер от ВВС на Българската армия и настоящ бизнесмен. Потърсихме го за коментар във връзка с напрежението по оста фенове – ръководство – треньорски щаб след отпадането на тима от евротурнирите. Предлагаме ви откровения монолог на г-н Атанасов без редакторска намеса.
 
“Елиминирането на ЦСКА от молдовския Зимбру бе прието тежко от всички – ръководство, треньори, футболисти и привърженици на отбора. Знаете, че целите на нашия клуб винаги са били запомнящо се и достойно представяне в европейските клубни турнири. Всички искахме тимът да се завърне там, където му е мястото, където си е изградил преди години име. Миналия сезон ЦСКА пропусна участието си в Европа заради отказа на предишното ръководство в последния момент.
 KAMATA 1_7.jpg
Настоящата ситуация обаче ни принуждава да разсъждаваме трезво и да си направим съответните изводи. ЦСКА е в криза, а точно преди година бе пред изтриване от футболната карта. Наследени бяха огромни задължения. Бавно и постепенно започна излизането на клуба от колапса. Започна и сформирането на изцяло нов отбор. Така от нищото ЦСКА успя да завърши на второто място, което по принцип означава провал за нашия клуб. Даже феновете се шегуваха, че е трябвало да финишираме трети, тъй като за второто място са абонирани вечните ни врагове. Тези сребърни медали обаче бяха с цената на златни с оглед цялостното състояние на ЦСКА.
 
И пак заради кризата, от която не се излиза ей така с магическа пръчка поради многобройните дългове, оставени от “Титан”, това лято се създаде аналогична ситуация от миналата година. Треньорите бяха принудени да правят селекция със свободни футболисти, понеже ние не можем да се сравняваме с бюджетите на Лудогорец, Литекс и доскоро на “Ботев” (Пловдив). Е, как в такава обстановка и при така стеклите се обстоятелства да играем успешно в Европа? Аз като фен, който откакто се помни е на стадиона и подкрепя ЦСКА, исках силно да продължим напред в Лига Европа. И ми беше тежко след отпадането. Пропуснахме чудесен шанс, но като ръководител, който е вътре в нещата, се опитах да отделя чувствата си и емоциите на една страна и да разсъждавам трезво. Вижте, не бива да виним нито Александър Томов, нито Стойчо Младенов, нито футболистите. Аз съм убеден, че разполагаме с качествени играчи, но е необходимо време да се изгради силен отбор. А в същото време силно се надявам догодина този силен тим да се съхрани и тогава, повярвайте ми, ЦСКА ще направи крачка в Европа. За целта е нужно да се стабилизираме финансово, в което не  се съмнявам. Просто това ще се случи в рамките на следващата една година. Нека не звучи банално от моя страна, но в този момент трябва търпение и само търпение.
 
Феновете ги разбирам. Аз дълги години съм бил сред тях по трибуните. Те обаче вложиха малко повече емоция на дербито с Левски. Те имат право да изразяват чувствата си, защото само дават на ЦСКА, отделяйки от свободното си време и давайки лични средства за любимия тим. Винаги съм бил привърженик на идеята клубът да се управлява и от фенове, които обаче да могат да ръководят. Подчертавам – да ръководят.
 
Относно издигнатия плакат на Националния стадион на мача с “Левски”: Мисля, че Александър Томов и Стойчо Младенов не заслужават такова отношение. Те показаха с дела в последната година, че за тях ЦСКА е всичко. Вярвам, че втори подобен случай няма да бъде допуснат в името на любимия отбор. Така се пречи, а не се помага на ЦСКА! Подобно отношение на заслужава и Александър Тодоров, който даде емоционално интервю. Подкрепям го на 100 процента, защото каза много истини  - или по-скоро ги напомни на запалянковците.
 
Всички ние трябва да работим заедно за доброто на ЦСКА. И ако някои вижда някаква грешка, по-добре да я каже право в очите, а не да говорим чрез сайтове, медии или да опъваме плакати на трибуните. Защото ние сме едно семейство и проблемите, ако има такива, трябва да си останат между нас, а не да стават обществено достояние.
 
Използвам случая да благодаря на всички, които истински помагат на ЦСКА. Специално на семейство Манджукови за техния план клубът да се стабилизира финансово. Благодаря и на адвокатите Георги Гайдаров и Елена Тодоровска, които водят по прекрасен начин съдебните дела.
 KAMATA 2_6.jpg
Знаете ли къде се крие единият от корените на проблема в ЦСКА? В базите. На всички е известно, че те са апетитна хапка за всеки бизнесмен. Но как, след като ЦСКА не разполага с базите си и със стадиона си, някой да купи клуба. Крайно време е държавата да предостави базите на ЦСКА. Това се чака от години. Ние сме единственият клуб, който не разполага с базите си и поради тази причина не може да развива на ниво детско-юношеската си школа. Няма инвестиции, защото многото правителства, които се изредиха начело на държавата от 1989 година до днес, не направиха нищо по въпроса. Те се отнасяха, ще прощавате за израза, с пълно безхаберие към този важен проблем.
 
Без бази, без финансова стабилност не може да очакваме чудеса. Не може да очакваме онези прекрасни години, в които ЦСКА бе хегемон не само у нас, но и в чужбина, да се завърнат. И въпреки всичко аз съм оптимист и съм сигурен, че в момента вървим по правилния път. Убеден съм, че всичко, което зависи от хората, обичащи ЦСКА, ще бъде направено. Остава политиците да си свършат работата!”