Новият селекционер на мъжкия национален отбор по волейбол Пламен Константинов даде специално интервю пред Красимир Минев за ТВ+. Той коментира ситуацията с Матей Казийски, както и още интересни неща от кухнята на отбора. Бившата волейболна звезда сравни ситуацията с липсата на Казийски с отказа на Димитър Бербатов да играе за България.

„В лицето на Матей Казийски България загуби един изключително класен състезател. Той има лидерските качества, за да поведе отбора. Дълги години играе на топ ниво и е сред най-добрите в света. Разговарях с него. С Матей не искаме различни неща. Просто пътищата, по които искаме да се случат тези неща, са различни. Аз вярвам, че когато участваш и си вътре в отбора, тогава гласът ти се чува и по-лесно може да реализираш идеите си. Начинът да промениш нещо не е с бойкот, или като стоиш отстрани. Аз лично имах разногласия с федерацията по много въпроси през годините, но за мен мястото на състезателя е на игрището. За мен е трагедия да имаш такъв състезател и той да е извън тима. Ситуацията е подобна с тази на Димитър Бербатов. Някой му е казал нещо, той се е обидил, не искал да играе... Това за мен са празни приказки и оправдания. Предпочитат да си почиват лятото и да си гледат клубните отбори, вместо да са на лагер с националния отбор. Само, че забравят, че докато националния отбор им беше нужен, за да ги видят на международната сцена, всичко беше ОК. Сега, когато са звезди, вече нямат нужда от този национален отбор“, коментира Константинов.

Бившият капитан на националите заяви още, че в България е пълно с талантливи момчета на по 19-20 години, но няма кой да ги развие като играчи. „Ние нямаме първенство. Ето - Марек става шампион без да загуби гейм. Е, това нормално първенство ли е? Това не е геройство, това е трагедия. Няма стратегия как да се развиват волейболистите. По клубовете се интересуват само колко пари може да вземат от даден състезател на момента. Има огромна пропаст между нивото на вътрешното първенство и нивото на националния отбор“, ядосва се Константинов.

„Ако почувствам, че отборът не ми вярва и не мога да ги мотивирам, ще напусна. Надявам се, че ще поставим ново начало в работата и в мисленото на националния отбор. Искам да играят за знамето на гърдите си. Искам то да значи нещо за тях. Ако повече състезатели разберат какво значи този флаг, то успехите няма да закъснеят. При това не само във волейбола“, завърши Константинов.