Юношеският национален отбор на България не успя да се класира за Световното първенство в Нова Зеландия, след като загуби с 0:1 от Сърбия в последния си мач от груповата фаза на Европейското първенство в Унгария.
 
Възпитаниците на Александър Димитров имаха нужда единствено от победа, но не успяха да я постигнат срещу добре организирания тим на Сърбия и приключиха шампионата без отбелязан гол.
 
Съперниците първи обстрелваха Александър Любенов още в 4-ата минута, докато нашите създадоха опасност пред Райкович в 19-ата. До края на първата част българският вратар се превърна в герой с добри изяви при удари на Гачинович и Груич.
 
На полувремето за България се появи звездата Антонио Вутов, но и той не успя да помогне на тима ни. За сметка на това в състава на Сърбия едновременно се появиха Мандич и Йокич, които отвориха играта на съперниците ни. Василев и Гачинович опитаха да застрашат двамата вратари между 62-ата и 64-ата минута, а в 69-ата Минчев пропусна най-доброто положение за България с удар на сантиметри покрай гредата.
 
Минути по-късно и сърбите съжаляваха за сериозен пропуск, след като Гачинович излезе сам срещу Любенов, но стреля над вратата. Най-лошото за нашите се случи минута преди края на мача. Появилият се след почивката Станиша Мандич се откъсна сам срещу българската врата, след сериозни съмнения за засада и бележи за 0:1.
 
Победата позволи на сърбите да задминат Украйна и да заеме второто място в групата, докато Украйна заема трета позиция. Българите са последни в групата с 0 точки и голова разлика 0:5, а по-зле от нас е единствено Изтраел с голова разлика 1:8 в група "А".

РЕЗУЛТАТИ И КЛАСИРАНЕ НА ЕВРОПЕЙСКОТО - ТУК:
МАЧЪТ ПО МИНУТИ - ТУК:
 

 
____________.jpg
____________.jpgБългария (19) - Сърбия (19) 

0:1
0:1 Станиша Мандич (89)
 

България (19): 
12. Александър Любенов, 19. Александър Василев, 20. Стефан Велков, 5. Пламен Гълъбов, 4. Преслав Петров, 7. Кирил Десподов (79' Димитър Велковски), 21. Радослав Цонев, 8. Никола Колев, 10. Станислав Дрянов, 9. Георги Минчев, 3. Реян Даскалов (46' Антонио Вутов)
Резерви: 1. Кристиян Кацарев, 2. Васил Попов, 6. Христофор Хубчев, 11. Антонио Вутов, 13. Димитър Велковски, 14. Мики Орачев

Сърбия (19) Предраг Райкович, Неманя Антонов, Сърджан Бабич, Вукашин Йованович, Миладин Стеванович, Саша Зделар, Марко Груич, Мият Гачинович, Данило Пантич (Йокич), Михайло Ристич (Дражич), Лука Йович (Мандич)
Резерви: Милинкович, Гаич, Мандич, Дражич, Йокич
 
Жълти картони:  Зделар, Гачинович (Сърбия), Колев, Минчев, Дрянов (България)


   ddd.jpg