Световната футболна централа трябва да служи за пример на целия свят. Като организация, като решения, като реакция, като поведение. На моменти обаче ФИФА действа неадекватно и направо шокиращо.
 
Последните скандални примера са два. Първо, Лионел Меси получи “Златната топка” за най-добър футболист на Мондиала. Аржентинецът започна чудесно в груповата фаза, вкара четири гола, но в решителните двубои – осминафинал, четвъртфинал, полуфинал и финал го нямаше никакъв. Меси се превърна в най-известният зрител, наблюдавал възможно най-отблизо спора за титлата между Германия и Аржентина. В знак на благодарност ФИФА го избра за №1.
 
Втората издънка на световната централа е обявяването на най-добрата единайсеторка на Мондиала. Сред четиримата защитници трима са от... Бразилия. Същите тези бразилци, които получиха цели 7 гола на полуфинала с Германия и още три в спора за третото място с Холандия. “Героите” са Давид Луис, Тиаго Силва и Марсело.

Всичко това е меко казано нагло и непочтено и бие яко по реномето на ФИФА, което е силно разклатено. На Блатер и компания обаче едва ли им пука от обществената реакция. Тях не ги трогнаха десетките сигнали в последните години за корупцията, която неприятно ухае от коридорите на централата в Цюрих, та от някаква си “Златна топка” и идеален отбор ли ще се стреснат.
 
Светът нека да се смее, по-важното е, че на Блатер му е весело и широко около врата. Та той е господар не на една, а на стотици футболни страни, и никой не може и с топ да го мръдне. Само ще припомним, че от 1998 година швейцарецът е император на световната футболна империя. Три пъти бе преизбиран - без нито един опит за “преврат”.
МИХАИЛ ДОКОВ/БЛИЦ