Дела трябват, а не думи. С този призив на Апостола на свободата Васил Левски започна пресконференцията си Даниел Боримиров. Шефът на школата на „Левски“ представи концепцията си за развитие на ДЮШ, според която „сините“ ще работят по схемата, по която Барселона, Байерн и Аякс работят със своите млади футболисти. Това се отнася най-вече за каталунците, тъй като клубът е сочен по целия свят като най-професионален пример за развитието на деца и юноши.  

"В разработката на нашата концепция сме ползвали неща от школите на Барселона, Байерн, Аякс, Германския и Австрийския футболен съюз и др. Разделили сме двете бази на „Левски“ - база "Герена" и база "Раковски". Изграждането на юношите на "Герена" сме разделили на три фази - от 7 до 12 г., от 12 до 14 г. и от 15 до 21-годишна възраст", започна Боримиров.

"От 7 до 12 г. ще търсим предимно деца от София град. Между 12 и 14 г. ще привличаме и деца от Софийска област. Разбира се, това не значи, че не може да има изключения. Над 14 г. ще привличаме деца от цялата страна. За изграждането на един футболист са необходими около 10 000 часа. Философията ни е да играем нападателно, да пресираме, когато загубим владеенето на топката. До 16 г. не прилагаме никакви тежести за развитието на футболистите", продължи директорът.

Боримиров показа таблици, включващи различни подвижни игри и тактически занимания, както и компонентите от техническата подготовка и основните двигателни качества и умения на младите футболисти, които предстоят да бъдат развити.

"Едно дете в школата на Барселона е еднакво полезно и в защита, и в атакуващ план. Когато едно дете е на 12-13 г., това е идеалната възраст за обучение, свързано с техниката", добави Боримиров.

"Стремим се да имаме сигурен вратар, вътрешни защитници, които изнасят топката успешно, активни външни полузащитници, дефанзивен халф с повече от 100 паса към съотборниците си, който печели поне 70% от единоборствата... Избрал съм две игрови схеми, които ще са основни за нас: 4-3-3 и 4-2-3-1. Идеята е през 2018 г. реализираните футболисти от школата в първия отбор на Левски да са 30% и през следващите години този процент да се увеличава - до 2020 г. 40%, а до 2021 г. - 45%".

"Привлякохме Иван Колев и Давид Серано за методисти, защото те имат богат опит в работата с деца. Ще опитаме да запълним пропастта, която се получава при интегрирането на наши юноши в мъжкия отбор. Подобрения по инфраструктурата? Започнахме вече ремонт на съблекалните. До месец очакваме да пристигне изкуствената трева и започваме да подменяме изкуствения терен. През това време всички възрастови групи ще използват тревните терени. Няма как. Ще направим отделен график за това", сподели Боримиров.

"Георги Иванов ме увери, че ще се прави всичко възможно да имаме повече юноши в първия отбор. Надявам се да последваме примера на Шалке 04, който показва, че има възвращаемост, когато ползваш своите кадри. Дублиращият отбор ще помогне още повече да интегрираме младите футболисти. Колко е бюджетът на ДЮШ? За момента не можем да си позволим лукса да имаме голям бюджет. Всичко е съсредоточено за ремонтите и подмяната на изкуствения терен. Търсим спонсори. Отворен съм за разговори", завърши Боримиров.