Марио Костурков е новият специален агент в българския футбол, който трябва да следи за съмнителни мачове. Той заема позицията на офицер по почтеността, която досега бе в ръцете на Димитър Христов. И двамата са офицери, като Костурков е отговарял за нелегалните залози в ГДБОП преди няколко години.

Неговото име се чу и във футболните среди, когато Тодор Батков го обвини, че е помогнал на митичния Артур да избяга от България след Казанската афера. Четирима играчи на "сините" пътуваха по фалшива покана от руския Рубин за трансфер през 2009 година, а "Левски" загуби не само доста пари от аферата, но и дерби с ЦСКА.

"Съмнявам се, че прокуратурата ще направи нещо - каза тогава адвокат Батков. - Фактите са известни - висш офицер от ГДБОП е помогнал на мошеника Артур да напусне България. Става дума за офицера Марио Костурков, който на всичкото отгоре е човекът, който се бори с нелегалните залози в България."

Досегашният офицер по почтеността Димитър Христов ще остане във футбола, като ще работи в сектора за борба с футболното хулиганство.

Позицията на Костурков е открита по задължително изискване на УЕФА и има годишен бюджет, осигурен именно от европейската централа - 20 000 евро, пише "Труд".

Досега през новия сезон сигнали за съмнителни залози на мачове у нас не е имало. През миналата година имаше известия още за подготвителния период и някои контроли на родни клубове.

Костурков вече чете лекции на семинар на БФС миналата седмица, а и участва в разговорите с Димитър Димитров-Херо, който бе викан за уточняване на негови думи за уредени мачове в българското първенство.