Новакът в "А" група Хасково привлече вниманието, постигайки сензационна победа с 1:0 над шампиона Лудогорец. Треньорът на "червено-белите" Димчо Ненов коментира пред БЛИЦ формулата за успеха, като изтъкна, че футболистите му не трябва да се главозамайват, тъй като още нищо не са постигнали в елита. На Ямача се надяват да запазят елитния си статут, което според думите на бургаския специалист ще се случи много трудно и тепърва предстоят тежките мачове за отбора му.

- Г-н Ненов, отминаха ли празненствата след историческата победа?
- Голяма радост наистина, страхотно е. Но не трябва да се отпускаме, защото тепърва предстоят тежките мачове. Пропуснах купона в събота вечерта, тъй като имах ангажимент и трябваше веднага след победата да се прибера в Бургас. Надявам се и в следващите кръгове да имаме поводи да празнуваме и тогава вече да съм на линия за купона.

- Каква е рецептата за успешния старт?
- Няма тайна рецепта. От първия мач не трябва да се правят някакви генерални изводи. Да, взехме важни три точки и все пак победихме Лудогорец, но нищо още не сме направили. Надявам се тази победа да ни даде нужното самочувствие. Не трябва да се заблуждаваме. Целият ми щаб работим отборът да се развива. Всичко е плод на общия ни труд. Очевидно срещу Лудогорец имахме и късмет. Най-важното беше момчетата да не се стъписват. Ако бяхме уплащени, нямаше да излезем на терена, а щяхме да паднем служебно. Излязохме и се представихме много успешно. Дори и да бяхме паднали, можехме само да спечелим от мач като този с Лудогорец. Зарадвахме публиката, което е най-важното. Доста хора дойдоха на стадиона. Атмосферата беше страхотна. Хората в Хасково са зажаднели за "А" група. Направихме уникално завръщане.

- Възможно ли е футболистите да полетят в облаците след сензационната победа над шампиона на България?
- Още след мача им казах, че имат малко време да се порадват, защото започваме подготовката за следващия мач - гостуването на Марек в Дупница. Дори няма да им позволя да политат. Факт е, че играхме на ниво, имаше синхрон. За мен важното е, че нещата се случват в правилната посока - възраждаме футбола в Хасково. Работата по стадиона не спира, подобряват се нещата. Но има къде още да се развиваме. Доста сериозни хора се заеха с клуба. Победата над Лудогорец е важна, но е по-важно да продължим започнатото и да се движим в правилната посока. Не ми се иска нещата да са мимолетни, както например беше в Любимец миналия сезон. Те също победиха Лудогорец на старта, а виждате, че сега ги няма на картата.

- Оцеляването в "А" група ли е целта пред Хасково?
- Да, тепърва трябва да трупаме точки и да си гарантираме оставането. Дано победата ни даде самочувствие, което ще ни е много нужно.

- Възможно ли е Лудогорец да са ви подценили?
- Със сигурност го има и този елемент, но не бива победата ни да се омаловажава. Желая успех на Лудогорец и на другите български отбори в евротурнирите. Надявам се загубата от нас малко да ги е свалила на земята. Самият г-н Стоев каза, че поражението им е ползвотворно за тях. Ние доста добре се представихме. Използвахме шансовете си и затруднихме Лудогорец. Не може да се каже, че сме ги победили само заради подценяване. На моменти наистина предимно се отбранявахме, но създавахме и положения пред тяхната врата. Все пак е трудно да се надиграваш с толкова класен съперник. Те работят много бързо с топката, но пък ние успяхме да им се противопоставим.

- Сигурно ще получите далеч по-ниска премия от тези, които вземат в Лудогорец?
- Няма спор в това. При нас дори нямаше предварително обявена премия. След победата шефовете са казали, че ще останем доволни от възнаграждението. Смятам, че момчетата заслужават добра премия за това, което постигнахме. Със сигурност възнаграждението ще е в пъти по-малко от това, което се дава в Разград. Моите момчета излязоха на терена и играха със сърце и дупа. При нас не играят парите. Много от играчите ми са зажаднели отново да се изявяват в "А" група, други път усетиха тръпката, като дебютираха. Трети пък не влязоха в игра, но и на тях ще давам шанс в течение на сезона.

- Приключи ли селекцията в Хасково?
- Привлякохме нови футболисти, но ако се появи някой добър, а и той е съгласен с предлаганите му условия, бихме го привлекли. Радвам се, че се разбрахме с Йордан Лечков за компенсацията на миналите през школата му Атанас Кръстев, Бейсим Бейсим, Вълчан Чанев, Диан Лозев, Димитър Алексиев и Митко Плахов. И шестте момчета са местни и е добре, че хасковски футболисти ще радват публиката на Ямача. Доволен съм от старанието на всички в отбора. Радвам се, че има страхотен колектив. Това е важно, ако искаме да имаме победи. Повечето от момчетата са местни, имаме няколко опитни като Емил Ангелов и Недялко Хубенов, които помагат с опита си на по-младите. При Лудогорец ми прави лошо впечатление присъствието на много чужденци. В Хасково политиката е друга - залагаме на местните и младите. За мача с Лудогорец обаче реших да не пускам много от новите. Предпочетох да заложа на състава, които класира отбора в "А" група. Разчитах на синхрона от миналата година. Е, включването на новото попълнение Дончо Атанасов, се оказа много успешен ход. С новите хора има какво още да се напасва. Постепенно всички ще получават шанс.

- Какво бихте казали на феновете в Хасково?
- Благодаря на хората за подкрепата, която ни оказаха в събота. Надявам се да ни вярват и да не ги разочароваме през сезона. Не се залъгваме, знаем, че ще е трудно. Силно се надявам победата над Лудогорец да не е някакъв мимолетен проблясък. Да не е фойерверк, който да изгасне. Дано победите тепърва предстоят.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ

БЛИЦ ви представя всичко за българското участие в Европа

Следете с БЛИЦ: "А" група - трансфери и подготовка

"А" група - сезон 2014/15, програма, резултати и листа на голмайсторите