Сръбският тенисист Виктор Троицки се завърна на корта след изтърпяно едногодишно наказание заради нарушаване на антидопинговите правила и победи поставения под номер 8 австриец Диминик Тийм със 7:6(4), 6:4 в първия кръг на турнира на клей в швейцарския град Гщаад с награден фонд 485 760 евро.

28-годишният Троицки, който се свлече до 846-ото място в световната ранглиста, участва в надпреварата с "уайлд кард" от организаторите. Сърбинът беше 53-и в класацията на АТP, когато получи санкцията, след като отказа да даде кръвен допингтест след мач от турнира "Мастърс" в Монте Карло през април миналата година. Той първоначално беше лишен от права за 18 месеца от ITF, но след обжалване Висшият спортен арбитражен съд в Лозана намали наказанието му на една година. Сърбинът оправда отказа си да даде пробата с това, че се страхува от игли и се е почувствал зле.

В следващия кръг Троицки ще срещне казахстанеца Андрей Голубьов, който елиминира на старта испанския квалификант Иниго Сервантес с 3:6, 6:3, 7:6(4).