Стивън Джерард обяви, че слага край на кариерата си в националния отбор на Англия. Новината беше съобщена както на сайта на Ливърпул, така и на английската футболна асоциация.

Стиви Джи напуска "трите лъва" след 14 години с фланелката на родината си, в които записа 114 мача и вкара 21 гола. Дебютът му е срещу Украйна през 2000-ата. Сърцатият халф участва на общо шест големи турнира, като между тях пропусна световното първенство през 2002 година заради контузия. Джерард игра за Англия на три Мондиала - 2006, 2010 и това лято в Бразилия, както и на три европейски първенства.

34-годишният Джерард е на трето място по брой мачове в английския национален отбор след вратаря Питър Шилтън - 125, и Дейвид Бекъм - 115.

"Наслаждавах се на всяка минута да защитавам честта на страната си и за мен днес е тъжен ден, защото повече няма да облека екипа с цветовете на Англия. Това е едно от най-трудните решения в кариерата ми", коментира Джерард.

"На първо място искам да благодаря на моето семейство и приятели за това, че ме подкрепяха през всичките 14 години. Също така няма как да не изкажа благодарности към всички треньори и специалисти, с които съм работил, както и на всичките ми съотборници, с които съм играл за Англия. Голямо благодаря и на феновете, тъй като бяха фантастични до последния момент, особено в Бразилия, където подкрепяха отбора до края, въпреки незадоволителните резултати", продължи звездата.

"Мисля за това, откакто се върнахме от Бразилия. Говорих със семейството и приятелите ми, хора, които са близки до мен на терена, за да стигна до това решение", добави футболистът на Ливърпул.

"Брендън Роджърс е невероятен и аз трябва да се грижа за тялото си, за да мога да се раздавам на терена за Ливърпул. Трябва да се представям на най-високо ниво и да дам всичко на клуба си. Вярвам, че това е правилното решение и това, че искам Шампионската лига на "Анфилд" изигра голяма роля при вземането на решението ми", добави Стивън Джерард.