Мартин Чой с мотор на БМВ завърши втори и трети в четвъртия кръг на европейския шампионат по мотоциклетизъм на писта "Алпе Адрия" в Мост, Чехия. Спечелените точки през уикенда обаче оставят добри шансове на звездата на "GLOBUL Racing Team" за завоюване на титлата в клас Суперсток-1000. В първото от двете състезания Чой стартира от 5-а позиция, но беше най-бърз и се залепи за водача Марко Йерман (Словения, "Кавазаки"). Притиснат от Чой, словенецът два пъти мина напряко през "сейфти зоната" след завой номер 1 и така значително се облагодетелства. Въпреки нарушенията, Йерман не получи наказание от съдиите, които през миналата година го санкционираха с 20 секунди за същото провинение на същата писта. Накрая Йерман финишира първи, следван на 3,2 сек от Чой и на 16 от третия - Михал Фила (Чехия, БМВ).

"Голяма несправедливост, но не ми остава друго, освен да приема решението на съдиите", заяви Чой след обявяването на официалните резултати.

"Марко два пъти изпускаше спирането за първия завой и минаваше през "сейфти зоната", която позволява по пряк път до следващия завой. Същото го правеше и миналата година. Не е умишлено, разбира се, просто скоростта е висока, идваш с около 300-310 километра в час, а се налага да спреш до 60-80 за около 180 метра. Сами разбирате, че е доста трудно. Тогава го наказаха с 20 секунди и остана трети, но сега явно така е преценило журито. Според нашия отбор това не е правилно. Ако в "сейфти зоната" имаше чакъл или пък стена, трябваше да се удари два пъти в стената ли? По принцип има коректна обстановка в падока на шампионата, но се случват и такива неща. Марко е с друг доставчик на гуми, които имат по-силно лоби, и явно може да въздейства на решенията на организаторите. Иначе с Йерман сме в много добри отношения, а и съм сигурен, че той си дава сметка какво точно се е случило", добави Чой.

Във втората надпревара победи Фила, следван на 3,3 сек от Йерман и на 7,8 от Чой. "Този път вината си е моя. Не тръгнах добре, направих две-три дребни грешки, а и съперниците ми бяха по-бързи. Остават още доста състезания, в които мога да се преборя за титлата", коментира Мартин Чой.

До края на шампионата "Алпе Адрия" остават три кръга с по две състезания - в Полша, Унгария и Словакия. Все още не е сигурна датата за отменения по-рано през сезона един старт в Риека (Хърватия).

Начело в класирането е Фила със 157 т., пред Йерман със 154, и Чой - 123. Този уикенд Мартин ще участва в третия кръг от шампионата на Източна Европа в Плевен.