Тъжно е. Футболът ни осиротява с всеки изминал ден. И не му се вижда краят. Картинката се повтаря. Постоянно и непрекъснато. Като ужасяващ кръговрат, който не е от днес, нито пък от вчера. “А” групата се пълни с чужденци. Хвани единия, удари другия. Некадърен, по-некадърен, най-некадърен.  Чат-пат се появи някой добър за родните стандарти. Ама как да е качествена стока, след като идва без пари, избран от интернет. У нас кацат бракувани чужденци, които изяждат хляба на родните момчета. Хапнат година, максимум две и после избягат заради забавени пари. И треньорите почват отначало да издирват подобни бездарници. Заради тия Пелета за българските младоци няма място. Те си търкат пейката и чакат своя шанс. Не че липсват наши таланти. Има. Ама са рядкост. А когато тръгнат смело напред, ги продават в чужбина. Какво да правят тук, където заплатите са ниски, а на някои места я ги дават, я не.  Последните примери са Симеон Славчев и Ивайло Чочев. Лошото е, че някои от тях, като отидат навън, също висят по резервните скамейки и не играят. Вижте какво се случи с талант №1 на Пловдив в последните години Тодор Неделев. Майните го пратиха на майната си, с извинение, в Майнц 05. Където е 05-а резерва.
 
Кръговратът е отвратителен. Сашетата и Батковците са с окъсани джобове. И треньорите, съобразявайки се с финансовия мрак, вземат недодялани дървета от Европа и света. Затова днес малките запалянковци си нямат идоли. Няма да видите из махалата деца да се бият кой да е Гонзо, кой да е Тошко Янчев, кой да е Марто, Стилян и Бербо. Да не говорим за предишните легенди. Техните имена вече не се споменават. Из софийските улици няма да забележите момченце с фланелка на наша легенда просто защото такава не съществува. Остана само Бербата, ама той е в залеза на кариерата си, а и отдавна не рита у нас.
 
Какъв е изходът? БФС да постави бариера на нашествието на чужденци. Да се картотекират максимум 7 или 8, а на терена да присъстват не повече от трима или четирима. Отборите да залагат само и единствено на юноши. Ако трябва, не една, не две, а три нулеви години да обявят всички клубове.
 
Ама май и това не е изход. Първо, защото детско-юношеските ни школи са в окаяно състояние. Изключенията се броят на пръсти – Литекс, Лудогорец, Славия. Второ, тези млади момчета, като се обиграят и като заиграят на ниво, ще ги продадат в чужбина. Точно във възрастта, когато ще са полезни на тима си и на клубния ни футбол.
 
Така елитното ни първенство пак ще осиротее. С тази разлика, че при налагането на повече юноши шансовете за печалба от трансфери след време ще се увеличи. Няма обаче да се увеличи нивото на “А” групата. Тя просто не е “А”, нито “Б”,... Лошото става все по-лошо. После не се чудете защо ни няма ни на Европейско, ни на Световно. Тъжно е.
МИХАИЛ ДОКОВ/БЛИЦ