От началото на годината, в рамките само на няколко месеца, два полета на малайзийските авиолинии приковаха общественото внимание. Първо през март полет МН370 изчезна след излитането си от Куала Лумпур към Пекин. През миналата седмица пък МН17 беше свален от ракета над Източна Украйна, докато летеше от Амстердам за Куала Лумпур.
 
Какъв ли е шансът човек, който е трябвало да лети и на двата злополучни самолета, да оцелее? Със сигурност не е голям, но точно това се случва с професионалния холандски колоездач Маартен де Йонге. През март той имал билет за МН370, но сменил резервацията си и излетят от Куала Лумпур един час по-рано.
 
През миналата седмица той трябвало да лети от Амстердам за столицата на Малайзия с МН17. Холандецът обаче променил билета си за друга дата. След като научи новината за сваления самолет, Маартен де Йонге публикува в „Туитър“: „Ако днес бях излетял, тогава...“ След това той е дал линк към публикацията на холандско издание за трагедията със сваления малайзийски самолет.
 
„Честно казано, аз съм удивен от големия брой отговори, които получих на публикацията си в „Туитър“. Много съм щастлив, заради себе си и моето семейство, че не се качих на този самолет. Цялото внимание обаче не трябва да е насочено към мен, а към нещастието на толкова много семейства. Вниманието трябва е да към жертвите. Желая на всички засегнати от трагедията да бъдат силни и да преодолеят нещастието“, написа колоездачът на официалния си сайт.