С ден по-рано от обявената дата Национална спортна академия „Васил Левски” обяви първо класиране за новоприетите първокурсници и същевременно отчете още една успешна кандидатстудентска кампания. Тази година за обявените от държавата 685 места – редовна и задочна форма на обучение, са се конкурирали над 1100 кандидати, съобщиха от НСА.

Както всяка година, най-оспорван бе приемът в специалностите „Футбол” и „Кинезитерапия”. Съществена бе конкуренцията и сред кандидатите за специалностите „Физическо възпитание”, с която се придобива професионалната квалификация учител по физическо възпитание и „Спортен мениджмънт“.

Сред приетите първокурсници е Мартин Петров, който официално обяви края на състезателната си кариера. Бившият футболист на "Левски" и Славия Милан Коприваров също е приет в НСА. Taка Марто последва добрия си приятел Димитър Бербатов, който също е студент в Национална спортна академия „Васил Левски”.

По регламент олимпийските, световни и европейски медалисти се приемат в Националната спортна академия без конкурс в съответния спорт. Тази година първокурсници в НСА ще бъдат общо 35 шампиони, сред които Теодор Салпаров – либеро в националния ни отбор по волейбол и лекоатлетът Петър Дачев – европейски шампион по скок на дължина и участник в олимпийските игри в Сидни през 2000 година.

Второто класиране в Академията ще бъде обявено на 21 август за кандидатстващите в задочно обучение и на 2 септември за редовно обучение. След това желаещите да се обучават в платена форма на обучение ще могат да подадат заявления при условие, че балът им е не по-нисък от 12,00. В календарния график на Академията предстои записването за магистърските програми, което ще стартира на 25 август. От тази дата ще се приемат документи на кандидати от други висши училища за т.н. „адаптивен семестър”, осигуряващ базова подготовка на равнището на колегите им, завършили бакалавърска степен в НСА.

Кандидатстващите имат избор между 16 магистърски програми с актуално съдържание и доказана реализация на трудовия пазар у нас и в чужбина. Сред тях са: Създаване и реализация на спортни шоу програми, Спорт за високи постижения, Спортен мениджмънт, Спа култура, Младежка идентичност и спорт, Физическо възпитание, Спортна журналистика, Спортна психология, Адаптирана физическа активност, Кинезитерапия, Спортна анимация, Олимпизъм и олимпийско движение, Спорт и сигурност, Спорт, фитнес и здраве.

Допълнителна информация за цялостната кампания предоставя уебсайтът на НСА, както и информационното бюро в Ректората (Студентски град).