Германия стана световен шампион за четвърти път в историята си. На финала на Мондиал 2014 немците победиха Аржентина с 1:0 след продължения. Единственото попадение в мача вкара резервата Марио Гьотце, който се появи в игра две минути преди края на редовното време.
 
Още преди началото на срещата се появиха проблеми в състава на „бундестима“, след като Сами Кедира получи контузия на прасеца на загрявката. Влезлият вместо него Кристоф Крамер пък беше заменен принудително в средата на първата част, след като получи тежък удар в главата.
 
Германците имаха предимство във владението на топката и създадоха повече опасности за гол, но не успяха да ги реализират. Бенедикт Хьоведес удари греда след удар с глава в края на първото полувреме. Аржентинците пък контраатакуваха опасно и дори стигнаха до попадение на Гонсало Игуаин, но то беше отменено заради засада. Любопитен факт от представянето на „гаучосите“ е, че те не отправиха точен удар към вратата на Нойер в редовното време.
 
В началото на продълженията Родриго Паласио можеше да открие резултата за тима на Алехандро Сабея. Нападателят на Интер получи топката на чиста позиция на границата на наказателното поле, след като Метс Хумелс остана под центриране отляво. Паласио обаче опита да прехвърли излезлия Нойер, но топката мина встрани от вратата.
 
Седем минути преди края на продълженията Гьотце вкара шампионския гол за Германия. Той получи топката в наказателното поле след пробив и центриране на Шюрле отляво, след което се обърна и стреля точно във вратата на Ромеро от малък ъгъл.
 
СХЕМИТЕ НА ДВАТА ОТБОРА
Германия (4-2-3-1): Йоахим Льов планираше да започне мача със състава, който унизи Бразилия със 7:1 на полуфиналите, но контузията на Кедира на загрявката промени плановете му. Кристоф Крамер, който замени Сами Кедира игра дефанзивен халф с Швайнщайгер, а пред тях бяха Мюлер, Кроос и Йозил. След смяната на Крамер пък се наложи промяна и Йозил се върна по-назад, а мястото му на офанзивен халф зае Андре Шюрле. Появата в игра на Марио Гьотце на мястото на Мирослав Клозе пък доведе до нова смяна на постройката на играчите.
 
Аржентина (4-3-3): Алехандро Сабея заложи на същия състав, с който отборът му игра срещу Холандия на полуфиналите. В предни позиции играха Игуаин, Меси и Лавеци. Аржентинският селекционер не беше доволен от изявите на Лавеци през първата част и след почивката пусна Серхио Агуеро. След това Паласио се появи на мястото на Игуаин и нападателят на Интер пропусна чисто положение за гол в началото на продълженията.
 
КЛЮЧОВИЯТ МОМЕНТ
Появата на Марио Гьотце в игра малко преди края на редовното време. Футболистът на Байерн се оказа жокерът в колодата на Йоахим Льов и той вкара шампионския гол, разбивайки непробиваемата защита на Аржентина.
 
СЪДИЯТА
Никола Рицоли се справи с работата си, но неприятно впечатление остави позицията му да не дава картони за нарушения, които се наказват с официално предупреждение. Така се оказа, че той спести отстраняване от игра на Хавиер Масчерано в продълженията.
 
НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ МАЧА ПО МИНУТИ - ТУК
ПРОГРАМА НА ЕЛИМИНАЦИОННАТА ФАЗА -
ТУК
 

1:0

1:0 Марио Гьотце (113)
СЪСТАВИ
1.Мануел Нойер
4.Бенедикт Хьоведес
5.Матс Хумелс
20.Джером Боатенг
16.Филип Лам
23.Кристоф Крамер
(32-9.Андре Шюрле)
7.Бастиан Швайнщайгер
18.Тони Кроос
8.Месут Йозил
(120-17.Пер Мертезакер)
13.Томас Мюлер
11.Мирослав Клозе
(88-19.Марио Гьотце)
1.Серхио Ромеро
2.Есекил Гарай
4.Пабло Сабалета
15.Мартин Демикелис
16.Маркос Рохо
6.Лукас Билиа
14.Хавиер Масчерано
8.Енцо Перес
(86-5.Фернандо Гаго)
22.Есекил Лавеци
(46-20.Серхио Агуеро)
10.Лионел Меси
9.Гонсало Игуаин
(77-18.Родриго Паласио)
Жълти картони: Бастиан Швайнщайгер, Бенедикт Хьоведес Жълти картони: Хавиер Масчерано, Серхио Агуеро 
2_061.jpg Град: Рио де Жанейро
Стадион
„Маракана“
Капацитет:
73 531 места
2_23.jpgСъдия: Никола Рицоли (Италия)
Асистенти:
Ренато Фаверани
и Андреа Стефани (Италия)
Четвърти съдия:
Карлос Вера (Еквадор)



77.jpg

88.jpg

ВИТРИНА НА МАЧА
1 Голове 0
10 Удари 10
7 Точни удари 2
3 Неточни удари 8
5 Корнери 3
3 Засади 2
20 Нарушения 16
2 Жълти картони 2
0 Червени картони 0
60% Притежание на топката 40%