Барселона няма право да представи официално новото си попълнение Луис Суарес, тъй като уругвайският нападател е наказан заради ухапването на Джорджо Киелини от Италия по време на Мондиал 2014, обявиха от ФИФА.
 
Каталунците вече обявиха трансфера на Суарес от Ливърпул срещу близо 80 милиона евро на официалния си сайт. „Блаугранас“ се надяваха, че както в случаите със Сеск Фабрегас и Неймар ще успеят да напълнят „Камп Ноу“ за представянето на уругваеца.
 
Имаше вариант и Барселона да организира представяне на Суарес и на обществено място, което не е свързано с футбола, но ФИФА не разреши и подобен ход, тъй като Суарес е лишен от правото да участва във всякакви футболни прояви за период от 4 месеца.
 
„Наказанието е свързано с всички футболни прояви. Той не може да присъства на събития, свързани с футбола, независимо от мястото, на което се провеждат. Суарес дори не може да участва в благотворителни футболни прояви“, заяви говорителката на ФИФА Делия Фишер пред АП.
 
27-годишният Суарес и Уругвайската футболна федерация претърпяха неуспех при обжалването на наказанието пред Апелативната комисия на ФИФА. Очаква се той да се обърне към следващата инстанция – Спортния арбитражен съд в Лозана. Нападателят може да поиска от съда за временно вдигане на санкцията докато излезе решението ни институцията в Лозана.
 
Както е известно, след ухапването на Джорджо Киелини от ФИФА наложиха на Луис Суарес глоба от 100 000 швейцарски франка, лишаване от състезателни права за 9 мача на националния отбор на Уругвай, както и забрана да участва във всякаква футболна дейност за срок от 4 месеца.