Домакинът Бразилия загуби от Холандия с класическото 0:3 в мача за третото място на Мондиал 2014. "Лалетата" завършват турнира без загуба в редовното време и за първи път в историята са на трето място на световно първенство. Това е първият отбор в историята на световните първенства, използвал всичките си играчи от състава по време на турнира. Селесао приключва надпреварата на своя земя с антирекорд - 14 получени попадения. Най-лошото постижение на "златистите" преди това бяха 11 допуснати гола на Световното през 1938 година във Франция.

Срещата на "Насионал Мане Гаринча" в столицата Бразилия започна с дузпа за Холандия и фрапантна грешка на съдията Джамел Хаймуди. Алжирецът посочи бялата точка във 2-ата минута за нарушение на Тиаго Силва срещу откъсващия се сам срещу вратаря Ариен Робен, но не показа заслужен червен картон на капитана на Селесао, който бе последен в отбрана. Вместо това защитникът се отърва само с жълт картон, а впоследствие Робин ван Перси реализира хладнокръвно за 0:1. В 17-ата минута Дейли Блинд се разписа за 0:2. И при този гол обаче съдиите не се справиха както трябва, след като не бе отсъдена засада на Вайналдум, който центрира, а Давид Луис изби в краката на Блинд. Последваха спокойни минути и до почивката резултатът остана непроменен.

През втората част домакините заиграха по-активно и задържаха повече топката, но така и не успяха да създадат сериозни положения. В 68-ата минута Дейли Блинд фаулира в наказателното поле Оскар, който обаче вместо да получи дузпа, видя жълт картон за симулация. Малко преди това Рон Влаар като че ли игра с ръка в наказателното поле, но и при тази ситуация Хаймуди не отсъди дузпа. До края на мача Селесао опита всичко по силите си, за да стигне поне до почетно попадение, но така и не успя да реализира такова. В добавеното време „лалетата” довършиха съперника си, след като Джборджинийо Вайналдум оформи крайното 0:3 с удар от близка дистанция след центриране на Янмаар. Така Холандия завърши на третото място, за домакините на турнира от Бразилия остана четвъртата позиция.

Финалът за световната титла между Германия и Аржентина е утре вечер от 22:00 часа българско време на стадион „Маракана” в Рио де Жанейро.

ТАКТИЧЕСКИТЕ СХЕМИ
Бразилия (4-2-3-1): Луи Фелипе Сколари даде шанс за изява на Жо, който смени Фред на върха на атаката. В халфовата линия на „златистите” в офанзивен план действаха Рамирес, Оскар и Вилиан, в дефанзивен – Луис Густаво и Паулиньо. Капитанът Тиаго Силва се върна в центъра на отбраната след изтърпяно наказание, а колеги в защита му бяха още Давид Луис, Майкон и Максуел, който също за първи път започна като титуляр на този турнир.

Холандия (3-5-2):
Луис ван Гаал влиза в историята като първия треньор, използвал всичките си налични футболисти по време на световно първенство. Капитанът Ван Перси и Робен бяха в атака, а в средата на терена действаха Каут и Блинд по крилата и Вайналдум, Де Гузман, заменил контузилия се на загрявката Снайдер, и Класи в центъра. „Лалетата” се защитаваха с трима централни бранители – Де Врай, Рон Влаар и Мартинс Инди, а на вратата Мишел Ворм замени в последните минути титуляра Силесен.

КЛЮЧОВИЯТ МОМЕНТ

Голът на Дейли Блинд за 0:2, който пречупи бразилците, които продължиха да играят безобразно до самия край на мача и дори не успяха да реализират почетно попадение.

СЪДИЯТА

Изключително лошо съдийство на алжиреца Джамел Хаймуди, който направи фрапантни грешки, както при първите две попадения, така и след почивката. Той не показа червен картон на Тиаго Силва при дузпата за Холандия, а при втория гол на „лалетата” не отсъди засада преди центрирането на Вайналдум. През второто полувреме пък съдията не отсъди по една чиста дузпа и за двата тима – за нарушения срещу Оскар, получил жълт картон за симулация, и Робен.

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ПО МИНУТИ - ТУК !!!
ПРОГРАМА НА ЕЛИМИНАЦИОННАТА ФАЗА -
ТУК !!!

0:3
0:1 Робин ван Перси (3-дузпа), 0:2 Дейли Блинд (17), 0:3 Джорджинийо Вайналдум (90+1)

СЪСТАВИТЕ
БРАЗИЛИЯ
12.Жулио Сезар
14.Максуел
4.Давид Луис
3.Тиаго Силва
23.Майкон
19.Вилиан
6.Рамирес
(73 - Рамирес)
17.Луис Густаво
(46 - 5.Фернандиньо)
8.Паулиньо
(57 - 18.Ернанес)
11.Оскар
21.Жо
ХОЛАНДИЯ:
1.Яспер Силесен
(90+3 - 22.Мишел Ворм)
4.Бруно Мартинс Инди
2.Рон Влаар
3.Стефан Де Врай
5.Дейли Блинд
(70 - 7.Дарил Янмаат)
20.Джорджиньо Вайдалдум
16.Жорди Класи
(90- 13.Жоел Велтман)
15.Дирк Каут
8.Джонатан де Гузман
9.Робин Ван Перси
11.Ариен Робен
 Жълт картон: Тиаго Силва, Фернандиньо  Жълт картон: Ариен Робен, Джонатан де Гузман
2_062.jpg
Град:
Бразилия
Стадион
Насионал Мане Гаринча
Капацитет:
68 009 места
2_10.jpgСъдия:
Джамел Хаймуди (Алжир)
Асистенти:
Редуне Ачик (Мар), Абделак Ечиали (Алж)
Четвърти съдия:
Юичи Нишимура (Япония)

ТАКТИЧЕСКИТЕ СХЕМИ
БРАЗИЛИЯ
0.9z001.JPG
ХОЛАНДИЯ
0.9z002.JPG
ВИТРИНА НА МАЧА

0.9z003.JPG
НАЙ-ИНТЕРЕСНИТЕ МОМЕНТИ ОТ МАЧА