С наближаващия финал на Мондиал 2014, в който ще спорят Германия и Аржентина, логично на преден план излиза много статистика и спомени от сблъсъци между двата тима. За никого не е тайна, че Бундестимът и "гаучосите" са се срещали два пъти на финал на Световно първенство и имат по една победа.

Аржентина печели титлата в Мескико през 1986 година след 3:2 над Западна Германия. След това, в Италия, немците стигат до успеха с 1:0 на "Олимпико" в Рим. Бележи Андреас Бреме в 85-ата минута.

Но нека обърнем внимание на един страничен "детайл", доколкото той може да бъде такъв. Годината е 2010, а датата 3 март. Аржентина печели с 1:0 срещу Германия в приятелски мач, игран в Мюнхен. След края на двубоя тогавашният селекционер - световната футболна легенда Диего Марадона, изригва срещу нападателя на Германия Томас Мюлер. Дон Диего си мисли, че това е момче, което връща топките и е бесен, че са го пратили на неговата пресконференция. Само три месеца по-късно Марадона разбира отлично кой е този "недодялан" младеж, който се различава от съвременния футбол по техника, стил на игра и дори по радост след гол.

На Мондиала в ЮАР Бундестимът печели с 4:0 на 1/4-финалите, а Мюлер открива резултата още в 3-ата минута. И не само, в последствие, едва 20-годишен, дебютантът на Световно първенство става голмайстор с 5 гола, които впрочем набъбнаха до десет.

На настоящия шампионат на планетата Мюлер заби нови пет попадения и даде сериозна заявка за номер 1 в историята на Световни първенства. Независимо, че там лидер вече е съотборникът му Мирослав Клозе с рекордните 16 гола. Клозе се разписа при погрома със 7:1 над Бразилия, с което изпревари местната и световна легенда Роналдо (15).

По същество. Както вече е известно, Мюлер има 10 гола. Хлапето, "което връща топки", вече има повече попадения от легендата. На сметката си Дон Диего има 8 гола, може да смятате.

Едно е сигурно, трябва да се случи чудо, за да може това момче да достигне блясъка на Марадона. Но фактите са си факти, а и времената са различни. Освен това големите също бъркат. Можем да сме сигурни, че малкият пропуск, който легендата е допуснал неволно, вече е в миналото.

Финалът на Мондиал 2014 е в неделя, 13 юли. Мястото и часът са известни - стадион "Маракана", 22:00.
СВЕТОСЛАВ КОСТАДИНОВ/БЛИЦ