Германия сензационно унижи домакина Бразилия със 7:1 в първия полуфинал на световното първенство и се класира за финала на турнира. Бундестимът нанесе най-голямата загуба в историята на Селесао и ще спори за титлата с победителя от втория полуфинал между Холандия и Аржентина. Предишното най-голямо поражение на Бразилия е от уругвай с 0:6 на Копа Америка през 1920 г.

Селесао никога не беше допускал седем гола на световно първенство, но сега германците си отмъстиха за загубения финал от "кариоките" с 0:2 през 2002 година и ще търсят първа световна титла от 1990 година насам.

Голмайсторът за всички времена на Германия Мирослав Клозе счупи нов рекорд, след като вкара един от головете в мача и стана най-резултатният футболист в историята на световните първенства с 16 попадения, изпреварвайки с един гол бразилския легендарен нападател Роналдо.

По време на химна капитанът на Селесао днес Давид Луис и вратарят Жулио Сезар държаха фланелка на Неймар и направиха жест към своя съотборник. "Златистите" започнаха по-агресивно в търсене на ранен гол, но впоследствие бяха унищожени още до 29-ата минута на срещата, инкасирайки пет безответни гола. Първо след изпълнение на корнер Томас Мюлер остана непокрит и разстреля Жулио Сезар. Последваха малко повече от десетина спокойни минути и след това между 23-ата и 29-ата минута германците вкараха нови четири попадения, за да направят катастрофата на Бразилия пълна.

Първо Клозе беше изпуснат от защитата, Жулио Сезар изби първия му удар, но беше безпомощен при втория и така нападателят отбеляза историческия си и рекорден 16-и гол на световни първенства. След това Филип Лам центрира отдясно, Мюлер прескочи топката и непокритият на границата на границата на наказателното поле Тони Кроос вкара за 0:3. След още три минути отново Кроос бе в прегръдките на съотборниците си. Фернандиньо сгреши при изнасянето, Кедира отне и подаде към Кроос, който вкара за 0:4. Малко след това намиращият се в тънка засада Йозил намери Сами Кедира, който огорчи Селесао за 0:5.

След почивката двата тима играха в тренировъчно темпо, като германците вкараха нови две попадения чрез влезлия като резерва Андре Шюрле, а в последната минута Оскар реализира почетното попадение за домакините, които няма да сбъднат мечтата си да играят на финал у дома и да се борят за шеста световна титла. Вместо това те ще спорят за третото място със загубилия другия полуфинал Холандия – Аржентина, а победителят от него ще излезе срещу Германия в мача за трофея на митичния „Маракана” в Рио де Жанейро на 13 юли от 22:00 часа българско време.

ТАКТИЧЕСКИТЕ СХЕМИ
Бразилия (4-2-3-1): Луис Фелипе Сколари не изневери на схемата си, като в стартовия състав на мястото на контузения Неймар се появи Бернард, а в отбрана наказаният капитан Тиаго Силва бе заменен от защитника на Байерн Данте, на който му помагаха още Майкон отдясно, Марсело отляво и Давид Луис в центъра. Като дефанзифни халфове действаха Луис Густаво и Фернандиньо, а в офанзивен план на централния нападател Фред освен Бернард помагаха още Хълк и Оскар.

Германия (4-2-3-1): Йоахим Льов не направи нито една промяна от титулярния си състав в мача срещу Франция (1:0) на четвъртфиналите. В отбрана действаха капитанът Филип Лам отдясно, Бенедикт Хьоведес отляво и Жером Боатенг и Матс Хумелс в центъра. Двойка дефанзивни полузащитници бяха Бастиан Швайнщайгер и Сами Кедира. В офанзивен план отдясно действаше Томас Мюлер, отляво Месут Йозил, а зад централния нападател Мирослав Клозе бе Тони Кроос.

КЛЮЧОВИЯТ МОМЕНТ
Голът на Мирослав Клозе за 2:0 в полза на Бундестима. Това попадения даде начелото на още три бързи гола, които оформиха катастрофата за Селесао още до 29-ата минута.

СЪДИЯТА
Мексиканецът Марко Родригес показа само един жълт картон и като цяло остана незабележим на терена с оглед на футболната лекция, която Бундестимът изнесе на домакините на Мондиал 2014.
 
НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ПО МИНУТИ - ТУК !!!
ПРОГРАМА НА ЕЛИМИНАЦИОННАТА ФАЗА -
ТУК !!!

1:7
0:1 Томас Мюлер (11), 0:2 Мирослав Клозе (23), 0:3 Тони Кроос (24), 0:4 Тони Кроос (26), 0:5 Сами Кедира (29), Андре Шюрле (69), 0:7 Андре Шюрле (79), 1:7 Оскар (90)
 
СЪСТАВИ
БРАЗИЛИЯ
12.Жулио Сезар
4.Давид Луис
13.Данте
23.Дъглас Майкон
6.Марсело
5.Фернандиньо
(46 - 8.Паулиньо)
17.Луис Густаво
20.Бернард
11.Оскар
7.Хълк
(46 - 16.Рамирес)
9.Фред
(69 - 19.Вилиан)
ГЕРМАНИЯ
1.Мануел Нойер
4.Бенедикт Хьоведес
5.Матс Хумелс
(46 - 17.Пер Мертезакер)
20.Жером Боатенг
16.Филип Лам
6.Сами Кедира
(76 - 14.Юлиан Дракслер)
7.Бастиан Швайнщайгер
18.Тони Кроос
8.Месут Йозил
13.Томас Мюлер
11.Мирослав Клозе
(58 - 9.Андре Шюрле)
Жълт картон: Данте  
2_065.jpg
Град:
Бело Оризонте
Стадион
„Минейрао“
Капацитет:
58 170 места
2_10.jpgСъдия:
Марко Родригес (Мексико)
Асистенти:
Марвин Торентера
и Маркос Кинтеро (Мексико)
Четвърти съдия:
Марк Григер (САЩ)

ТАКТИЧЕСКИТЕ СХЕМИ
БРАЗИЛИЯ
0.9z4.JPG
ГЕРМАНИЯ
0.9z5.JPG

ВИТРИНА НА МАЧА
0.9z6.jpg
ВСИЧКИ ГОЛОВЕ
0:1 Томас Мюлер (11)


0:2 Мирослав Клозе (23)

0:3 Тони Кроос (24)

0:4 Тони Кроос (26)


0:5 Сами Кедира (29)

0:6 Андре Шюрле (69)


0:7 Андре Шюрле (79)

1:7 Оскар (90)

РАЗШИРЕН РЕПОРТАЖ