Слух за чудодейно възстановяване на Неймар вдъхна надежди на всички в Бразилия, че той може да бъде вдигнат на крака поне за финала на Мондиал 2014, ако Селесао елиминира Германия в полуфиналния сблъсък утре вечер от 23:00 часа българско време в Бело Оризонте.

Бразилското издание globoesporte.com твърди, че Неймар е имал специална среща със специалисти предимно от бившия му клуб Сантос. На срещата е била обсъждана възможността за скоростно лечение, а според анализа на специалистите имало възможност Неймар да играе с помощта на силни обезболяващи инжекции, тъй като счупеният прешлен е L3, който е възможно най-безобидното място от гръбнака.

Срокът за възстановяване при подобни контузии е между 3 и 6 седмици. Неймар получи травмата си в миналия петък по време на мача с Колумбия (2:1) от четвъртфиналите на турнира, а финалът на Световното е идната неделя от 22:00 часа българско време на митичния „Маракана” в Рио де Жанейро.

До края на световното първенство обаче Неймар е под наблюдението на лекаря на националния отбор на Бразилия Хосе Луис Рунко, който е категоричен, че е абсолютно невъзможно нападателят да играе на финала и затова му е препоръчал пълна почивка.

"Няма никакъв шанс той да играе на финала на световното. Той може да е с отбора, да. Но няма шанс той да е на терена. Няма начин. Не можем да създадем илюзия за нещо, което не съществува. Нямаме избор", коментира Рунко.

"Неймар има контузия, която трябва да се излекува. Ако той играе, това ще застраши възстановяването му, както и цялата му кариера", допълни лекарят.

Самият Неймар призна в официално изявление на сайта си, че е имал среща с лекари на бившия му клуб Сантос, но не е дискутирано алтернативно лечение.

От Бразилската футболна федерация пък обявиха, че ще предприемат юридически действия срещу спекулациите за чудодейно възстановяване на Неймар заради нарушаване на етичните норми, тъй като те застрашават кариерата на футболиста.