Чехкинята Петра Квитова спечели втората си титла на "Уимбълдън"! Шампионката от 2011 година се справи лесно с младата канадка Южени Бушар с 6:3, 6:0 за 57 минути.

24-годишната Квитова показа всичко най-добро от себе си - бомбени сервиси, страхотни ретури, ефектни атаки от всяка точка на корта, борба във всяко разиграване и концентрация през цялото време. Тя даде само три гейма на своята опонентка и записа 6 пробива срещу само 1.

Финалът стартира с ранен пробив за чехкинята, след това бе затвърден в маратонски гейм, завършил с едно от най-красивите разигравания на турнира като цяло, а малко по-късно мощните ретури и последвалите ги атаки от основната линия доведоха до втори пробив и ситуация, в която Петра сервираше за първия сет при резултат 5:2. Бушар върна единия пробив, но в следващия гейм страхотния в този мач ретур на Квитова ѝ позволи отново да се справи с подаването на противничката си, а с това и да спечели първия сет.

Вторият сет бе монолог на Квитова. Чехкинята бе просто блестяща и с мощните си удари буквално отнесе 20-годишната си противничка, която така и не успя да намери отговор на свръх агресивната игра на развихрилата се Квитова. Резултатът бе спечелването на всеки един от тези шест гейма на втората част и завъръщане на трона на "Уимбълдън".

Днешният финал бе първи между две тенисистки родени след 1990 г., а Квитова е единствената тенисистка в тази категория, печелила турнир от шлема. Чехкинята триумфира в надпреварата без да срещне тенисистка от Топ 10 на света. Най-предно класираната ѝ противничка бе именно Бушар, която преди началото на "Уимбълдън" се намираше под №13 в света.

Петра Квитова ще се изкачи до номер 4 в световната ранглиста, като това е само 2 места под най-доброто й класиране.

Въпреки загубата Южени Бушар ще направи своя дебют в Топ 10 и ще се изкачи до №7 в ранглистата, с което влиза в историята като най-високо класираната канадка в историята на тениса.