Новак Джокович се класира за финала на "Уимбълдън", след като с невероятен шанс победи Григор Димитров с 6:4, 3:6, 7:6(2), 7:6(6). Пред погледа на приятелката си Мария Шарапова, която бе в компанията на родителите му, хасковлията направи най-силния мач в кариерата си и само късметът в тайбрека в третия сет го лиши от възможността да се бори за победата срещу бившия номер 1 в света. Гришо имаше три възможности да го спечели, но за пореден път в двубоя подхлъзване му попречи да го стори и от 6:3 го загуби с 6:8.

Въпреки това всеки българин трябва да се гордее с представянето на нашето момче, което показа невероятен дух на победител и се бореше за всяка една топка. Дори Джокович поклащаше глава, когато на пръв поглед печелишва за него топка се оказваше върната и носеше точка за опонента му.

Победителят от срещата ще спори на финала на най-престижния тенис турнир в света с Роджър Федерер или Милош Раонич.

Новак Джокович – Григор Димитров 6:4, 3:6, 7:6(2), 7:6(6)

Първи сет
Григор започна отлично и спечели безпроблемно подаването си след серия от мощни сервиси – 1:0. Джокович отвърна със същото, дърпайки с 40:0 и взе гейма на 15 – 1:1. Хасковлията бе безцеремонен при второто си сервиране и приключи гейма на 0 – 2:1. Димитров обаче отново не успя да затрудни Ноле и сърбинът набързо изравни – 2:2.

Лошият момент в този гейм дойде при 2:2. Гришо направи първа двойна грешка, а нервността в играта му си пролича – пробив на 0 и 2:3. Сърбинът използва шанса си и затвърди пробива за 2:4.

Гришо показа характер с нов гейм на 0 – 3:4. Българският тенисист обаче така и не успява към момента да се справи със сервиса на Джокович – 3:5. Нашето момче записа първи ас в деветия сет на първия гейм и го спечели отново на 0 – 4:5.

Ноле обаче е безмилостен – гейм на 0 и край на първия сет – 4:6.

Втори сет
Тази част започва с безпроблемно подаване за първата ни ракета, в което той поведе с 30-15, а след това сложи край на гейма, нанизвайки два поредни аса – 1:0. Ноле също направи два поредни аса, осигурили му преднина от 40-15 и два поредни геймбола, които Гришо набързо отрази с два мощни форхенда. За съжаление след това хасковлията допусна две грешки от ретур и сърбинът изравнява резултата – 1:1.

В третия гейм Димитров поведе с 40-30, но направи двойна грешка, която доведе нещата до равенство. Сърбинът получи възможност за пробив и се възползва – 1:2. Сърбинът отново показа класа и концентрация и въпреки трудностите успя да затвърди пробива – 1:3.

Димитров отново изпита затруднения при подаването се, а Джокович получи възможност за пробив. Хасковлията обаче не се даде и спечели гейма си – 2:3. Веднага след това Гришо стигна и до пробив. Той дръпна с 30-0 при подаването на сърбина, впоследствие до 2 точки за пробив. Първата бе спасена, но втората бе хасковлията – 3:3.

Това даде импулс в играта на нашето момче и той бързо взе сервиса си на 15 – 4:3. Българският тенисист влезе във вихъра си и стигна до нов пробив – 5:3. Хасковлията застана на сервис и успя – 6:4 и край на втория сет.

Трети сет
Джокович започна с гейм на 15, който обаче бързо бе върнат от Димитров – 1:1. Сърбинът отново застана на сервис и отново успя да спечели подаването си – 1:2.

Хасковлията отвърна със същото – гейм на 30 и 2:2. Ноле изгуби първото разиграване при подаването си, но успя да вземе тази част – 2:3.

Григор не се бави много и отново изравни резултат – 3:3. Българинът дръпна с 30-0 при сервиса на Ноле, позволи да бъде изравнен, но впоследствие стигна възможност за пробив. Джокович обаче прати топката точно на линията и се стигна до равенство 40-40. Сърбинът пласира добре сервиса си и получи предимство, след което все пак успя да вземе подаването си – 3:4.

Димитров изпита много затруднения при подаването си, но Джокович сгреши при 40-40 и се изнерви. Това даде шанс на хасковлията и той спечели гейма – 4:4. Ядосаният сърбин бе безмилостен при подаването си – гейм на 0 и 4:5.

Нашето момче обаче остана концентрирано и въпреки две грешки стигна до 5:5. Веднага след това силният сервис отново помогна на Джокович да поведе с 6:5 след гейм на нула. В крайна сметка обаче Гиргор затвори успешно подаването си за 6:6 и така тайбрекът трябваше да реши кой ще спечели този сет. А в него след 1:1 Джокович дръпна с 4:1, след това и с 5:2, когато дойде неговият ред да сервира. С ретур в мрежата и ас сърбинът затвори третата част при 7:2 точки и поведе с 2-1.

Четвърти сет
Въпреки че загуби тайбрека Григор стартира успешно четвъртата част след гейм на нула 1:0. Подаването на Ноле не започна добре, тъй като губеше с 0:30. Четири поредни точки обаче след това позволиха сърбина да не допусне пробив - 1:1. В същата ситуация изпадна и Димитров след това - 0:30, но след две двойни грешки. Стана и 0:40 след нова такава, а в последствие пробивът беше факт - 2:1 за Ноле. Сърбинът обаче също не бе концентриран и губеше с 30:40. Лош ретур на Григор доведе до дюс, след което нашето момче получи нов шанс за пробив и го върна за 2:2.

Лошо обаче започна петият гейм при сервис на Димитров, в който поради непредизвикани грешки Джокович поведе с 40:15. Но той го направи. Концентрацията му донесе успех и след дюс, преднина и ас поведе с 3:2. Сърбинът демонстрира колебание при своето подаване и с кански мъки успя да стигне до дюс след 40:30 в полза на нашето момче. След три възможности пред Григор Ноле все пак изравни при първата така пред себе си - 3:3.

Последва обаче бърз сервис-гейм на 15 за най-добрия български тенисист - 4:3. Джокович пък веднага след това също толкова скоростно спечели своето подаване за 4:4. Гришо не остана длъжен и също на нула поведе с 5:4.

В десетия гейм зрителите станаха свидетели на невероятна битка, в която Димитров стигна до възможност за пробив след дюс и след някои невероятни точки от негова страна. А при тях Джокович просто клатеше глава и нямаше обяснение как е възможно топката да бъде върната. В крайна сметка сърбинът го затвори и изравни 5:5. Бързо след това българинът поведе с 6:5. В най-точния момент обаче сърбинът извади сервис и също на нула достигна до тайбрек във втори пореден сет - 6:6.

В него бе изключително драматично, защото Григор поведе с 6:3 и имаше нужда от само една точка. За пореден път подхлъзване го разконцентрира и се стигна до 6:6, след което последва двойна грешка за 7:6 в полза на световния номер 2. Съдбата обаче се намеси в този момент и решени Новак Джокович да сложи точката в двубоя за 8:6 и крайното 7:6(6) за 3-1 сета.