Белгия се класира на четвъртфинал на световното първенство в Бразилия след успех с 2:1 срещу САЩ на осминафиналите. Редовното време завърши 0:0. Това бе петият от общо осем осминафинала, който завърши наравно в редовните 90 минути и се наложи да се играят продължения. Само три мача определиха победителите в редовното време – Колумбия – Уругвай 2:0, Холандия – Мексико 2:1 и Франция – Нигерия 2:0. На четвъртфиналите Белгия ще играе с Аржентина. Головете за успеха срещу САЩ вкараха Кевин де Бруйне (92) и Ромелу Лукаку (105). Почетното попадение за американците реализира Джулиън Грийн в 107-ата минута.

Белгия се класира на четвъртфинал за първи път от световното първенство през 1986 година, когато дори игра полуфинал и остана на четвърто място. Белгия не успя да се класира за последните две световни първенства през 2006-та и 2010 година.

Целият двубой премина в неспирни атаки към двете врати, много пропуски и добри спасявания на двамата вратари Тибо Куртоа и Тим Хауърд. Вратарят на САЩ обаче бе над всички, като спаси уникални положения. И той обаче капитулира в продълженията. Козът за Белгия и Марк Вилмотс бе влезлият като резерва Ромелу Лукаку в началото на продълженията. Той даде асистенция за първия гол на Де Бруйне и сам отбеляза втория гол.

11_1.jpgПрез първото полувреме Белгия имаше повече шансове да отбележи. Още в 40-ата секунда титулярният нападател на “червените дяволи” Дивок Ориги се озова в наказателното поле и стреля, но Тим Хауърд изби. Последваха масирани атаки към американската врата, но пропуските се редяха един след друг. Едва в 21-ата минута САЩ имаше положение, след като Джоф Камерън засече центриране от корнер. Последва удар на Демпси, спасен от Тибо Куртоа. В 24-ата минута Де Бруйне направи пропуск за Белгия. Футболистът остана вляво в наказателното поле и стреля, но бе париран. След две минути Бийзли изчисти топката малко пред голлинията след центриране на Вертонген. В 33-ата минута Юрген Клинсман направи принудителна смяна в състава на САЩ заради контузия на Фабиан Джонсън. На негово място в игра се появи ДеАндре Йедлин.

В началото на второто полувреме Белгия тотално обсади вратата на САЩ и започнаха нова серия пропуски. В 48-ата минута Мертенс стреля с глава, Хауърд изби с една ръка. В 55-ата минута Ориги се размина с топката току пред голлинията. Последваха удари на Витсел в аут и отново шанс пред Ориги. След 76-ата минута Тим Хауърд заключи вратата си с невероятни спасявания. Вратарят първо изби с крак удар на Миралас. В 79-ата минута американецът отрази пореден силен шут, този път на Еден Азар. В 85-ата минута Хауърд с една ръка изби изстрел на Ориги извън наказателното поле. Секунди преди последния съдийски сигнал на редовното време Крис Вондоволски от САЩ направи сериозен пропуск, след като сам срещу Куртоа в малкото наказателно поле стреля над вратата

На старта на продълженията Марк Вилмотс смени Ориги и пусна Ромелу Лукаку. Именно този ход се оказа решаващ за успех на Белгия. В 93-ата минута Лукаку напредна отдясно и намери Де Бруйне, който се освободи от двама бранители и най-после превзе вратата на Тим Хауърд. В 105-ата минута самият Лукаку направи резултата 2:0.

ТАКТИЧЕСКИТЕ СХЕМИ
Белгия (4-2-3-1):
Марк Вилмотс отново заложи на познатата схема. Той не можа да използва контузените Антони ванден Боре, Томас Вермаелен и наказания Стивън Дефур. Вилмотс изненада с включването в титулярния състав на Дивок Ориги, който зае поста на централен нападател, а Лукаку остана резерва. Като че ли Ориги не оправда доверието и трябваше да вкара поне едно от създадените положения. Впоследствие грешката бе поправена, Лукаку смени Ориги и донесе успеха на Белгия.

САЩ (4-1-4-1): Юрген Клинсман заложи на доста интересна тактика, като постави четирима офанзивни футболисти зад единствения нападател Клинт Демпси. Джонсън и Бедоя действаха по крилата, а Зуси и Брадли играха в средата. С влизането на Вондоволски мощта на американците в атака се усили още повече.

КЛЮЧОВИЯТ МОМЕНТ
91-ата минута се оказа ключова за Белгия и целия изход на двубоя. Марк Вилмотс пусна на терена Ромелу Лукаку, който смени Дивок Ориги. Само две минути след това Лукаку асистира на Де Бруйне за 1:0 в полза на Белгия, а в 105-ата минута реализира сам за 2:0.

СЪДИЯТА
Джамел Хаймуди се справи с двубоя и нямаше нито едно по-важно спорно положение. Реферът от Алжир пусна малко по-свободна игра и показа само два жълти картона. В продълженията имаше малко по-груби влизания, едно от тях на Фелайни, което остана без наказание.

ДВУБОЯТ ПО МИНУТИ ТУК


БЕЛГИЯ - САЩ
2:1 (0:0 в редовното време)
1:0 Кевин де Бруйне (92), 2:0 Ромелу Лукаку (105), 2:1 Джулиън Грийн (107)
СЪСТАВИ
БЕЛГИЯ
1.Тибо Куртоа
15.Даниел ван Буйтен
2.Тоби Алдервейрелд
5.Ян Вертонген
4.Венсан Компани
6.Аксел Витсел
8.Маруан Фелаини
14.Дрийс Мертенс (61 - 11.Кевин Миралас)
10.Еден Азар (111 - 22.Насер Шадли)
7.Кевин Де Брюин
17.Дивок Ориги (91 - 9.Ромелу Лукаку)
САЩ
1.Тим Хауърд
5.Мат Беслър
20.Джоф Камерън
3.Омар Гонзалес
23.Фабиан Джонсън (33 - 2.ДеАндре Йедлин)
4.Майкъл Брадли
7.ДаМаркъс Бийзли
13.Джърмейн Джоунс
19.Греъм Зуси (72 - 18.Крис Вондоловски)
8.Клинт Демпси
11.Алехандро Бедоя (105 - 16.Джулиън Грийн)
Жълти картони: Венсан Компани Жълти картони: Джоф Камерън
 
2_067.jpg
Град:
Салвадор
Стадион
„Арена Фонте Нова“
Капацитет:
48 747 места
2_07.jpgСъдия:
Джамел Хаймуди (Алжир)
Асистенти:
Редуан Ачик (Мароко) и
Абделхак Етчиали (Алжир)
Четвърти съдия:
Норберт Хауата (Таити)
 
СХЕМАТА НА БЕЛГИЯ

belgia.jpg

СХЕМАТА НА САЩ

usa.jpg

vitrina.jpg

1:0 Де Бруйне (93)

2:0 Ромелу Лукаку (105)


2:1 Джулиън Грийн (107)