Франция победи Нигерия с 2:0 и се класира на 1/4-финал на Мондиала в Бразилия.

"Петлите" удариха съперника а десет минути през втората част с попадение на Пол Погба и автогол на Джоузеф Йобо и чакат победителя от двубоя между Германия и Алжир, който започва в 23:00 часа. Възпитаниците на Дидие Дешан не впечатлиха с играта си през първата част и до средата на втората, когато рязко вдигнаха оборотите.
 
Двубоят започна вяло, а в първия четвърт час двата тима не успяха отправят точен удар към вратарите. Между 18-ата и 21-ата минута се случи всичко най-интересно през първата част. Еменике вкара гол за Нигерия, но попадението му бе отменено поради засада. Минути по-късно Погба засече топката от воле след центриране отдясно, но Ениеама успя да спаси.
 
Полувремето ще се запомни с многото единоборства в центъра на терена и с малкото точни удари към вратите.
 
През втората част Нигерия продължи да бъде по-активният отбор, докато Франция се бранеше. Африканците обаче стигнаха само до един по-опасен удар на Еменике в 63-ата минута. Малко преди това Дидие Дешан смени пасивния Оливие Жиру и крилото Антоан Гризман, а Бензема заигра в центъра на атаката. Гризман освежи атаката на "петлите" и пред вратата на Нигерия стана горещо. Удар на Бензема бе изчистен от голлинията, а изстрел на Кабай срещна гредата.
 
В 79-ата минута перфектният до момента вратар на "суперорлите" Винсънт Ениеама не се намеси добре при центриране и сложи топката на главата на Погба, който отблизо я бутна в празната врата. Французите се възползваха от оголената отбрана на Нигерия и в последната минута на двубоя удариха съперника още веднъж. Валбуена проби по крилото, пусна оста топка към Гриезман, а Йобо я отклони в мрежата си за крайното 2:0.
 
ТАКТИЧЕСКИТЕ СХЕМИ
ФРАНЦИЯ (4-3-3): Треньорът на Франция Дидие Дешан започна с четирима в отбрана и с по трима в полузащита и нападение, но постройката му не позволи "петлите" да постигат до повече голови положения. Централният нападател Жиру остана изолиран, за сметка на активността по крилата.
НИГЕРИЯ (4-4-2): Африканците заложиха на класическата схема, а Одемвинге и Еменике не спираха да тормозят френската отбрана. Повечето полузащитници осигуриха предимство за Нигерия в единоборствата.
 
КЛЮЧОВИЯТ МОМЕНТ
Влизането на резервата Антоан Гризман на мястото на Оливие Жиру. След появата му "петлите" освежиха играта си и създадоха няколко опасни положения, довели до гол.
 
СЪДИЯТА
Американецът Марк Гайгер трябваше да се намесва решително през първата част, когато правилно отмени гол на Нигерия. Гайгер обаче  се задоволи с устни забележки при някои единоборства, при които можеше да си послужи с картони.
 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ПО МИНУТИ - ТУК !!!
Програма на елиминационната фаза - ТУК !!!
 2:0
1:0 Пол Погба (79), 2:0 Джоузеф Йобо (90+2)
СЪСТАВИТЕ
ФРАНЦИЯ
1. Юго Льорис
2. Матийо Дебюши
4. Рафаел Варан
21. Лоран Кошчелни
3. Патрис Евра
6. Йоан Кабай
8. Матийо Валбуена
(18. Муса Сисоко)
14. Блез Матуиди
19. Пол Погба
10. Карим Бензема
9. Оливие Жиру
(11. Антоан Гризман)
НИГЕРИЯ
1. Винсънт Ениеама
5. Ефе Амброуз
13. Джувон Ошанива
22. Кенет Омеруо
2. Джоузеф Йобо
10. Джон Оби Микел
11. Виктор Моузес
(19. Уче Нвофор)
17. Огени Онази
(4. Рубен Габриел)
7. Ахмед Муса
8. Питър Одемвинге
9. Емануел Еменике
Жълт картон: Блез Матуиди  
2_062.jpg
Град:
Бразилия
Стадион
„Насионал Мане Гаринча“
Капацитет:
68 009 места
2_09.jpgСъдия:
Марк Гайгер (САЩ)
Асистенти:
Марк Шон (САЩ) и
Джо Флетчър (САЩ)
Четвърти съдия:
Алиреза Фагани (Иран)
 
111.jpg
222.jpg
333.jpg