Сензацията на турнира Коста Рика победи Гърция с 6:4 след уникална драма с дузпи и за първи път в историята се класира на 1/4-финал на световно първенство, а за място на полуфиналите на Мондиал 2014 в Бразилия ще спори срещу Холандия. В редовното време и продълженията срещата завърши 1:1. Брайън Руис бе дал преднина на костариканците, а Сократис Папастатопулос изравни с първия си гол с националната фланелка в добавеното време и прати мача в продължения. Костариканците играха почти цял час с човек по-малко, след като в 66-ата минута Оскар Дуарте бе изгонен с втори жълт и съответно червен картон.

Първото полувреме бе може би най-скучното от всички мачове на световното първенство до момента. Двата тима водеха здрава битка в средата на терена, а по-чистите положения бяха пред вратата на Коста Рика. Най-близо до гола бе Салпингидис, чийто удар обаче бе отразен от Кейлор Навас.

В началото на втората част костариканците успяха да изненадат съперника, след като в 52-ата минута Кямпбъл изведе Боланьос по крилото и той подаде към Брайън Руис, който засече по земя, а топката влеза във вратата точно до страничната греда пред замръзналия поглед на Карнезис. Малко след това Торосидис игра умишлено с ръка в наказателното поле, но съдията не отсъди дузпа.

В 66-ата минута Оскар Дуарте си изкара втори жълт картон и костариканците доиграха мача в намален състав. Елините се опитаха да се възползват от числения си превес и хвърлиха всички сили в атака, а късметът им се усмихна в последните секунди, когато удар на Гекас бе спасен от Навас, но при добавката Сократис Папастатопулос вкара първия си гол с националната фланелка и изравни за 1:1, за да прати мача в продължения. В тях гърците бяха по-активни, но не съумяха да се възползват от числения си превес и се стигна до рулетката на дузпите.

При дузпите футболистите на Коста Рика реализираха при всичките си опити от бялата точка, а вратарят Кейлор Навас спаси дузпата, изпълнена от Теофанис Гекас, който единствен пропусна от елините за отпадането им от турнира.

ТАКТИЧЕСКИТЕ СХЕМИ

Коста Рика (5-4-1): Хорхе Луис Пинто бе избрал очевадно защитна схема с петима бранители. Пред титулярния вратар Кейлор Навас бяха подредени Гамбоа, Дуарте, Гонсалес, Уманя и Диас, а в халфовата линия действаха Брайън Руис, Боргес, Техеда и Боланьос. Сам на върха на атаката бе звездата Джоел Кямпбъл.

Гърция (4-1-4-1): Схемата на португалския специалист Фернандо Сантос също бе дефанзивна с наситена халфова линия. На вратата бе титулярят Карнезис, а отбрана действаха Торосидис и Холебас по бековете и Манолас и Папастатопулос в центъра. Пред тях като дефанзивен халф бе поставен Йоргос Карагуснис, а средната линия се допълваше от Маниатис и Христодолопулос в центъра и Салпингидис и Самарис по крилата. Напред в центъра на атаката сам бе Йоргос Самарас.

КЛЮЧОВИЯТ МОМЕНТ
Пропускът на Теофанис Гекас от бялата точка при рулетката на дузпите, които определиха 1/4-финалиста от този сблъсък. Само нападателят пропусна при 11-метровите удари, след като Кейлор Навас отрази удара му.

СЪДИЯТА
Бенджамин Уилям определено повлия на резултата в редовното време, след като не отсъди явна дузпа за Коста Рика в 54-ата минута при резултат 1:0. При въпросната ситуация Торосидис дори можеше да бъде декориран с червен картон за умишлената си игра с ръка, но дузпа не бе отсъдена. В същото време костариканците останаха с човек по-малко след червения картон на Оскар Дуарте и това помогна гърците да изравнят в добавеното време на редовните 90 минути. Австралийският съдия показа още шест жълти картона в мача.

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ПО МИНУТИ - ТУК !!!
ПРОГРАМА НА ЕЛИМИНАЦИОННАТА ФАЗА - ТУК !!!

ВИДЕО ОТ МАЧА



1:1 (6:4 след дузпи)
1:0 Брайън Руис (52), 1:1 Сократис Папастатопулос (90+1)

При дузпите
1:0 Селсо Борхес бележи
1:1 Костас Митроглу бележи
2:1 Брайън Руис бележи
2:2 Лазарос Христодолопулос бележи
3:2 Джанкарло Гонсалес бележи
3:3 Хосе Холебас бележи
4:3 Джоел Кямпбъл бележи
4:3 Теофанис Гекас пропуска
5:3 Микаел Уманя бележи

СЪСТАВИTE
Коста Рика:
1.Кейлор Навас
4.Микаел Уманя
15.Хуниор Диас
6.Оскар Дуарте
16.Кристиан Гамбоа
(77 - 2.Джони Акоста)
3.Джанкарло Гонсалес
5.Селсо Боргес
7.Кристиан Боланьос
(84 - 14.Рандал Бренес)
17.Елцин Техеда
(65 - Хосе Куберо)
10.Брайън Руис
9.Джоел Кямпбъл
Гърция:
1.Орестис Карнезис
20.Хосе Холебас
15.Василис Торосидис
19.Сократис Папастатопулос
4.Костас Манолас
10.Йоргос Карагунис
16.Лазарос Христодолопулос
2.Янис Маниатис
(78 - 21.Костас Кацуранис)
22.Андрес Самарис
(58 - 9.Костас Митроглу)
7.Йоргос Самарас
14.Димитрис Салпингидис
(67 - 17.Теофанис Гекас)
Жълти картони: Оскар Дуарте, Елцин Тахеда, Оскар Гранадос, Брайън Руис Жълт картон: Андреас Самарис, Костас Манолас
Червен картон: Оскар Дуарте  
2_068.jpg
Град:
Ресифе
Стадион
„Арена Пернамбуко“
Капацитет:
44 248 места
С2_04.jpgъдия:
Бенджамин Уилямс (Австралия)
Асистенти:
Матю Греъм (Австралия)
и Хакан Аназ (Австралия)
Четвърти съдия:
Наваф Шукрала (Бахрейн)

0.9azz3.JPG
0.9azz4.JPG
 
дфффф_1.jpg ВИТРИНА НА МАЧА
1 Голове 1
6 Удари 24
2 Точни удари 13
4 Неточни удари 11
3 Корнери 11
1 Засади 10
23 Нарушения 16
4 Жълти картони 2
1 Червени картони 0
43% Притежание на топката 57%