Колумбия постигна най-големия си успех на световни първенства, след като достигна четвъртфиналите на Мондиала в Бразилия. Два гола на Хамес Родригес донесоха успеха над Уругвай с 2:0 на митичния “Маракана”. Първият гол на съотборника на Димитър Бербатов в Монако бе фамозен, а вторият прати Уругвай у дома при Луис Суарес, който си замина по-рано заради ухапването и последвалото наказание. На четвъртфиналите Колумбия ще се изправи срещу Бразилия.

Първите минути бяха изцяло за Колумбия. Хамес Родригес и компания започнаха вихрено, докато Уругвай прие играта в своята половина и рядко опитваха атаки. Като цяло “урусите” се справяха добре в защита и не позволяваха опасности пред Муслера. Куадрадо бе най-деен и опита да затрудни максимално своите опоненти, а с опасен удар се отчете Сунига.

В 33-ата минута блесна геният на Хамес Родригес. Колумбийската звезда пое топката на гърди с гръб към вратата извън наказателното поле, обърна се и от воле направи безпомощен Муслера. Стражът на Уругвай успя да докосне леко топката, тя се отби в напречната греда и влетя в мрежата за 1:0. До края на първото полувреме Кавани и Форлан опитаха да затруднят Оспина, но стражът се намеси решително и резултатът остана непроменен.

Още в началото на втората част Колумбия си гарантира продължаването към четвъртфиналите. В 49-ата минута Джаксън Мартинес центрира към далечната греда, там Куадрадо свали с глава към Хамес Родригес, който от 2-3 метра отбеляза втория си гол в мача.

Оскар Табарес направи две смени, а малко по-късно и трета, но това не даде нужния резултат. Оспина се намесваше добре при опасностите пред своята врата и отчая нападателите на Уругвай. В крайна сметка нов гол не падна и след 2:0 Колумбия продължава напред.

ТАКТИЧЕСКИТЕ СХЕМИ
КОЛУМБИЯ (4-4-2):
Треньорът на Колумбия заложи на изпитана схема с двама нападатели. Джаксън Мартинес и Теофило Гутиерес си партнираха на върха на атаката, дейно подпомагани от Хамес Родригес и Куадрадо. Двамата външни халфове на Колубмия бяха на изключително високо ниво и бяха основна заплаха за Уругвай.

УРУГВАЙ (4-4-2):
Оскар Табарес заложи на същата схема като колегата си. Той заложи на Диего Форлан, който трябваше да замени Луис Суарес и да си партнира с Едисон Кавани. Лодейро бе оставен на резервната скамейка за сметка на Максимилиано Перейра, а в защита Диего Лугано също остана на пейката. Форлан не се запомни с нищо и логично бе сменен малко след началото на втората част.

КЛЮЧОВИЯТ МОМЕНТ
Голът на Хамес Родригес в началото на втората част, който успокои Колумбия и отчая Уругвай.

СЪДИЯТА
Бьорн Куйперс ръководи авторитетно мача, бе почти незабележим и определено се справи.

Срещата по минути - ТУК!
Програма на елиминационната фаза - ТУК !!!
 
 
 
2:0
1:0 Хамес Родригес (28), 2:0 Хамес Родригес (49)
 
СЪСТАВИ
КОЛУМБИЯ: 
1.Давид Оспина
2.Кристиан Сапата
3.Марио Йепес
6.Карлос Санчес
18.Хуан Сунига
7.Пабло Армеро
8.Абел Агилар
11.Хуан Куадрадо
(81- 13.Фреди Гуарин)
9.Теофило Гутиерес
(68- 15.Алехандро Мехия)
10.Хамес Родригес
(86- 19.Адриан Рамос)
21.Джаксон Мартинес
Жълт картон: Пабло Армеро
УРУГВАЙ: 
1.Фернандо Муслера
22.Мартин Касерес
13.Хосе Мария Хименес
3.Диего Годин
16.Максимилиано Перейра
20.Алваро Гонсалес
(67- 8.Абел Ернандес)
17.Егидио Аревало Риос
7.Кристиан Родригес
6.Алваро Перейра
(53- 18.Гастон Рамирес)
10.Диего Форлан
(53- 11. Кристиан Стуани)
21.Единсон Кавани
Жълт картон: Хосе Мария Хименес, Диего Лугано
2_061.jpg
Град:
Рио де Жанейро
Стадион
„Маракана“
Капацитет:
73 531 места
2_20.jpgСъдия:
Бьорн Куйперс (Холандия)
Асистенти:
Сандер ван Рьокел (Хол)
Ервин Зейнстра (Хол)
Четвърти съдия:
Свейн Одвар Моен (Норвегия)
 
00000_1.JPG

  ВИТРИНА НА МАЧА  uruguay.jpg
2
Голове
0
10
Удари
16
8
Точни удар
9
2
Неточни удари
7
3
Корнери
5
1
Засади
1
19
Нарушения
17
1
Жълти картони
2
0
Червени картони
0
54%
Притежание на топката
46%