Бразилия победи Чили с 4:3 след дузпи в първи 1/8-финал на Мондиала. Давид Луис откри за "селесао" в 18-ата минута, а Алексис Санчес изравни в 32-ата. Двата тима си размениха по едно полувреме като в първото бразилците бяха по-активни, но във второто предадоха инициативата на съперника.
 
След 1:1 в редовното време и двете продължения трябваше да се бият дузпи, при които "селесао" показа по-здрави нерви, а и вратарят Жулио Сезар отчая чилийците с добри намеси.
 
Двубоят започна с интензивна игра в центъра на терена и сериозна преса от страна на домакините на Мондиала, на която чилийците отвърнаха с по-твърди единоборства. Между 11-ата и 13-ата минута двата тима имаха претенции за дузпа след падания на Варгас и Хълк в наказателните полета, но Хауърд Уеб даде знак играта да продължи. Натискът на Бразилия се засили и звездата на "селесао" Неймар на два пъти създаде напрежение пред Браво.
 
Първият гол в мача падна в 18-ата минута, когато застаналият на далечната греда Давид Луис се възползва от отклонена при центриране топка и я бутна в мрежата за 1:0 в 40-ия си мач за националния отбор. След гола Неймар отново пропусна да вкара във вратата на чилийците, а тимът му бе наказан с гол в 33-ата минута.
 
Бразилската защита не се ориентира добре при тъч пред своята врата, топката попадна в непокрития Санчес, който от няколко метра преодоля Жулио Сезар с удар в обратния ъгъл за 1:1.
 
След изравняването "селесао" можеше да поведе отново, но Неймар на три пъти и Алвес не успяха. Чили също имаше шанс да отбележи, но Аранхис не оползотвори хубав пас на Видал и стреля в тялото на бразилския вратар.
 
През втората част Чили засили пресата по целия терен, докато бразилците необяснимо се дръпнаха в собствената си половина и опитваха контраатаки. "Селесао" изненада съперника в 55-ата минута, когато Хълк получи топката в наказателното поле, но я пое с ръка и попадението му бе отменено.
 
Десет минути по-късно Чили пропусна страхотна възможност, след като удар на Арангис бе спасен от Жулио Сезар. Бразилия отвърна с три положения с участието на Жо, Неймар и Хълк, които не успяха да насочат по-добре топката към вратата на Чили.
 
В последните минути Чили опита натиск, който обаче не доведе до гол и двубоят завърши при равен резултат (1:1), а двата тима се оттеглиха на кратка почивка в очакване на продълженията.
 
Продълженията започнаха добре за Бразилия и домакините значително подобриха играта си. Хълк се разминаха с гола след хубав пробив и силен удар. Браво обаче спаси и остави интригата за второто продължение на двубоя. В последните 15 минути на двубоя Бразилия бе по-активният отбор, но успя да създаде чисти положения пред вратата на съперника.
 
Чили можеше да шокира домакините минута преди края на продълженията, но Пиния уцели гредата зад Жулио Сезар и двата отбора трябваше да решат спора с дузпи.
 
При 11-метровите наказателни удари Пиния, Алексис и Хара пропуснаха за Чили, докато за бразилците Вилиан и Хълк не успяха да вкарат. Бразилия чака съперника си на 1/4-финал от двойката Уругвай и Еквадор, които излизат в битка от 23:00 часа тази вечер .

ТАКТИЧЕСКИТЕ СХЕМИ
БРАЗИЛИЯ (4-4-2): Бразилия заложи на класическата схема на игра, в която на върха на атаката беше Фред. Опитният нападател обаче не бе достатъчно активен, което натовари Неймар и Хълк с повече отговорност по крилата. Играещият зад нападателя Оскар също не бе на ниво, което повлия на ударната мощ на "селесао".
ЧИЛИ (3-4-3): Чили заложи на трима в отбрана и четирима пред тях в полузащитата. В атака действаха Санчес и Варгас, подпомагани от Видал.
 
КЛЮЧОВИЯТ МОМЕНТ
Пропускът на Пиния в края на второто продължение. Нападателят на Чили удари гредата зад Жулио Сезар, което след това му попречи и при дузпите.
 
СЪДИЯТА
Британецът Хауърд Уеб се справи в двубоя и показа повечко жълти картони на двата тима. Английския рефер на два пъти трябваше да се намесва решително при претенции за дузпи, но подмина ситуациите и даде знак играта да продължи. 


Двубоят по минути - ТУК !!!
Програма на елиминационната фаза - ТУК !!!
1:1 (4:3 след дузпи)
1:0 Давид Луис (18), 1:1 Алексис Санчес (32)
При дузпите:
1:0 Давид Луис бележи
1:0 Маурисио Пиния пропуска
1:0 Вилиан пропуска
1:0 Алексис Санчес пропуска
2:0 Марсело бележи
2:1 Чарлс Арагунис бележи
2:1 Хълк пропуска
2:2 Марсело Диаз бележи
3:2 Неймар бележи
3:2 Гонсало Хара пропуска

СЪСТАВИТЕ
БРАЗИЛИЯ
12. Жулио Сезар
2. Даниел Алвес
3. Тиаго Силва
4. Давид Луис
6. Марсело
5. Фернандиньо
(16. Рамирес)
11. Оскар
(19. Вилиан)
17. Луис Густаво
7. Хълк
9. Фред
(21. Жо)
10. Неймар
ЧИЛИ
1. Клаудио Браво
4. Маурисио Исла
17. Гари Медел
(13. Хосе Рохас)
18. Гонсало Хара
2. Еухенио Мена
20. Чарлс Арангис
21. Марсело Диас
5. Франсиско Силва
8. Артуро Видал
(9. Маурисио Пиния)
7. Алексис Санчес
11. Едуардо Варгас
(16. Фелипе Гутиерес)
Жълти картони: Хълк,
Луис Густаво, Жо,
Даниел Алвес
Жълти  картони: Еухенио Мена,
Франсиско Силва,
Маурисио Пиния
2_065.jpg
Град:
Бело Оризонте
Стадион
„Минейрао“
Капацитет:
62 254 места
2_25.jpgСъдия:
Хауърд Уеб (Англия)
Асистенти:
Майкъл Мъларки (Анг)
и Дарън Кан (Анг)
Четвърти съдия:
Феликс Брих (Германия)
qq______.jpg
brazi.jpg