Португалия победи Гана, но само с 2:1, което се оказа недостатъчно на Кристиано Роналдо и компания да се класират на 1/8-финалите. Селекцията на Пауло Бенто отпада с 4 точки от Световното в Бразилия, а напред от Група "G" продължават Германия (7) и САЩ (също с 4). Докато Роналдо и съотборниците му се мъчеха срещу ганайците, немците играха феърплей с американците, побеждавайки ги с 1:0. Португалия обаче не се възползва от благоприятния развой на другия мач и не можа да постигне нужния успех с голям резултат.

В 31-ата минута Джон Бойе си отбеляза автогол, в 57-ата Асамоа Гиан изравни, превръщайки се в най-резултатният африкански футболист на световни първенства с 6 гола, задминавайки Роже Мила. Точен за крайното 2:1 беше Кристиано Роналдо в 80-ата минута. За звездата това бе първи гол на Мондиал 2014... и последен. В крайна сметка португалците си тръгват разплакани, като сълзи в очите на вратаря Бето имаше още преди края на мача. В 89-ата минута стражът се контузи, но въпреки това имаше желание да доиграе срещата. Селекционерът Пауло Бенто взе решение да го замени с Едуардо, което никак не се хареса на Бето, който първо се нахвърли на треньора си, а след това камерите показаха сълзите в очите му.

Още в 5-ата минута Роналдо можеше да отбележи, но гредата спаси Гана. Последваха по няколко положения и пред двете врати, а в 31-ата Португалия вече водеше в резултата. Защитникът на Рен Джон Бойе имаше нещастието да прати топката в своята врата, след като при остро центриране на Мигел Велосо отляво се опита да я изчисти, но тя се удари в коляното му, последва двоен рикошет - първо в напречната греда, а след това и в лявата на Дауда, за да се озове в мрежата му - 1:0.

В 57-ата африканците изравниха. При една контраатака Квадо Асамоа получи топката по лявото крило и центрира към непокрития Асамоа Гиан, който не греши и наказва Бето за 1:1.

Малко по-късно ганайците можеха да обърнат напълно резултата, но от отлична позиция резервата Уорис не успя да вкара с глава. Към този момента африканците се нуждаеха от само още един гол, за да се класират на 1/8-финалите. В 80-ата минута обаче груба грешка на вратаря Дауда погреба надеждите им. Стражът вместо да улови топката, реши да боксира и я прати точно на крака на Кристиано Роналдо, който без да се бави вкара в долния му ляв ъгъл за 2:1. Малко след това носителят на "Златната топка" можеше отново да отбележи, с което да даде надежди на тима си, но пропусна и в крайна сметка и двата отбора напускат Световното в Бразилия.

ТАКТИЧЕСКИТЕ СХЕМИ
Португалия (4-4-2): Селекционерът на Португалия Пауло Бенто отново рискува с пускането сред титулярите на Кристиано Роналдо, който дори остана на терена до последния съдийски сигнал. Звездата очевидно не беше на 100% готов за игра, предвид здравословните проблеми, измъчващи го напоследък. Въпреки това Роналдо отново направи каквото можа и дори отбеляза гол. Звездата обаче пропиля и няколко много изгодни положения, като си пролича, че не е на 100% готов за игра. По крилата му партнираха Нани и Едер, които също не бяха много убедителни. В защита пък Пепе и Алвес лесно се пропукваха и само добрите намеси на Бето, най-вече при 1:1, не позволиха на Гана да стигне до обрата.

Гана (4-4-2):
Селекционерът на Гана Джеймс Апиа се довери в атака на звездата си Асамоа Гиан, Маджийд Уорис, Кристиан Атцу и Андре Айю, които сериозно затрудняваха португалците. Ганайците бяха най-опасни на контраатака. Както е известно, преди мача имаше скандал в лагера на ганайците и Апиа извади от състава Съли Мунтари и Кевин Принс Боатенг.
 
КЛЮЧОВИЯТ МОМЕНТ
Грешката на вратаря на Гана Фатаву Дауда в 80-ата минута. Стражът подари топката на Роналдо, който го наказа за 2:1, докато африканците преследваха втория гол в португалската врата.

СЪДИЯТА
Наваф Шукрала от Бахрейн беше непоколебим в решенията си. На два пъти Роналдо изразяваше претенции за дузпа, но реферът категорично отрязваше мераците му със строгите си действия.

ПОДРОБЕН РЕПОРТАЖ НА МАЧА ПО МИНУТИ -
ТУК!
СТАТИСТИКА И КРАЙНО КЛАСИРАНЕ В ГРУПА "G" - ТУК!
ПРОГРАМА ЗА ФАЗАТА НА ЕЛИМИНАЦИИТЕ - ТУК!


fdwe.pngПОРТУГАЛИЯ ____________.pngГАНА

2:1
1:0 Джон Бойе (31-автогол)
1:1 Асамоа Гиан (57)
2:1 Кристиано Роналдо (80)

Съставите
ПОРТУГАЛИЯ:
22.Бето
(89 - 1.Едуардо)
21.Жоао Перейра
(61 - 18.Варела)
2.Бруно Алвеш
3.Пепе
4.Мигел Велосо
6.Уилям Карвальо
8.Жоао Моутиньо
20.Рубен Аморим
11.Едер
(69 - 10.Виейриня)
7.Кристиано Роналдо
17.Нани

Жълт картон: Жоао Моутиньо
 
ГАНА:
16.Фатаву Дауда
21.Джон Бойе
23.Харисън Афулиньо
19.Джонатан Менса
20.Квадво Асамоа
17.Мохамед Рабиу
(76 - 6.Африйе Акуа)
8.Емануел Баду
3.Асамоа Гиан
10.Андре Айю
(81 - 22.Мубарак Уакасо)
18.Mаджийд Уорис
(71 - 13.Джордан Айю)
7.Кристиан Атцу
Жълти картони: Харисон Афул
,
Маджийд Уорис, Джордан Айю
2_064.jpg
Град:
Бразилия
Стадион
"Насионал Мане Гаринча"
Капацитет:
68 009 места
2_14.jpgСъдия:
Наваф Шукрала (Бахрейн)
Асистенти:
Ясер Тулефат (Бах),
Ебрахим Салех (Бах)
Четвърти съдия:
Уилмар Ролдан (Кол)

000_por_gana.jpg

000_por_gana1.jpg


Автоголът на Джон Бойе в 31-ата минута (1:0):


Изравнителното попадение на Асамоа Гиан в 57-ата минута (1:1):


Победният гол на Кристиано Роналдо в 80-ата минута (2:1):





ВИТРИНА НА МАЧА
2 Голове 1
17 Удари 16
7 Точни удари 5
10 Неточни удари 11
7 Корнери 4
0 Засади 3
20 Нарушения  19
1 Жълти картони 3
0 Червени картони 0
55% Притежание на топката 45%