Григор Димитров се класира безпроблемно за първи път в кариерата си в третия кръг на "Уимбълдън". Българинът имаше честта да играе на Централния корт срещу австралиеца Люк Савил и постигна успех с убедителното 6:3, 6:2, 6:4. Григор показа отлична игра и не даде шанс на №236 в световната ранглиста.

Българинът записа 11 аса срещу 3 за австралийския му противник. Двамата тенисисти допуснаха по 3 двойни грешки. Григор направи 16 непредизвикани грешки - с 3 повече от Савил, но при печелившите удари шампионът на турнира в Куинс имаше смазващо предимство - 38 срещу 16.

Както е известно, в понеделник Гришо се справи с надеждата на американския тенис Райън Харисън след 7:6(1), 6:3, 6:2.

В третия кръг Димитров ще се изправи срещу поставения под номер 21 в схемата Александър Долгополов. Двамата трябваше да играят и на Куинс клъб, но украинецът не излезе на корта поради здравословен проблем. Днес Долгополов победи с 6:7(4), 7:6(0), 6:3, 6:4 германския ветеран Бенямин Бекер. Григор и Долгополов са играли два пъти помежду си досега, като са си разменили по една победа. През 2011 година украинецът печели с 6:4, 1:6, 7:6 (7) в Уинстън-Сейлъм (САЩ), а през 2013 българинът надигра Долгополов с 6:3, 6:2 в Базел (Швейцария).

ГРИГОР ДИМИТРОВ - ЛЮК САВИЛ 6:3, 6:2, 6:4

В началото на мача Григор бе убедителен на своя сервис, преодолявайки Савил с мощните си изпълнения. Австралиецът спечели първите си два сервис гейма, но при третия няколко непредизвикани грешки доведоха до първи пробив на сметката на Димитров и 4:2 в полза на българина. В следващия гейм изненадващо Савил имаше шанс веднага да върне пробива, но Григор не му позволи да го стори. При 5:2 на два пъти хасковлията стигна до 40:40, нов пробив все пак не се получи, след което обаче четири мощни сервиса доведоха до край на сета - 6:3.

Втората част започна отлично за Гришо с пробив на нула, подплатен с още един гейм на нула, което доведе до серия от 12 поредни точки за българина и преднина от 2:0 гейма. Савил записа гейм на сметката си, но Григор доведе нещата до 5:1 след нов пробив. В крайна сметка сетът завърши с убедителното 6:2 за българина, който днес играе на висота.

В началото на третия сет Григор имаше известни трудности при 1:2 и 0:30 при негов сервис. Българинът обаче не трепна, при 30:30 "матира" устремилия се към мрежата свой противник с прекрасен минаващ удар от бекхенд, а после взе и следващата точка за 2:2. В следващия гейм пък Григор имаше три брейкпойнта, но Савил със смела игра и тактиката "сервис-воле" успя да се пребори за подаването си. При 3:3 обаче Димитров успя да пробие. При поредната точка за пробив Савил направи двойна грешка и геймът свърши, като българинът заслужено се поздрави с победата.

0000_gri6.jpg