Гърция победи драматично Кот д`Ивоар с 2:1 на мача помежду им от група "C" на Мондиал 2014 в Бразилия и се класира за първи път на 1/8-финал на световно първенство. Елините стояха като цяло по-добре в мача и удариха три греди, а успехът им дойде в последните секунди след спорна дузпа за нарушение на Сио срещу Самарас, който сякаш сам си падна бе съприкосновение, след като удари крака си в терена. На 1/8-финалите елините ще се изправят срещу сензационния победител от група "D" Коста Рика. При предните си две участия на Световно през 1994 в САЩ и 2010 в ЮАР гърците отпадаха още в груповата фаза.

Националите на Кот д’Ивоар започнаха по-активно, но впоследствие гърците, извършили две принудителни смени, създадоха по-опасните положения през първата част. При първото от тях Хосе Холебас нацели напречната греда, а малко преди почивката влезлият като принудителна смяна Андреас Самарис се възползва от грешка в отбраната на „слоновете” при изнасяне на топката и сам срещу вратаря Бари реализира за 1:0.

След почивката „слоновете” натискаха, но отново гърците създаваха по-сериозни голови ситуации и отново удариха напречната греда чрез Йоргос Карагунис. Усилията на Кот д’Ивоар все пак дадоха резултат и четвърт час преди края на редовното време Жервиньо се измъкна зад отбраната на елините и изведе Вилфред Бони, който изравни за 1:1. До края на мача гърците хвърлиха всички сили в атака и на няколко пъти бяха близо до победния гол, а Торосидис също успя да нацели гредата при опит за центриране.

В последните секунди от добавеното време на срещата съдията Карлос Вера от Еквадор отсъди дузпа за Гърция за нарушение на Сио срещу Самарас. Положението обаче остава донякъде спорно, тъй като едно от телевизионните повторения показа, че по-скоро не е имало контакт между двамата, а Самарас пада, след като удря крака си в терена. В крайна сметка потърпевшият Самарас реализира хладнокръвно наказателния удар за 2:1 и прати елините за първи път на 1/8-финал на световно първенство.

ТАКТИЧЕСКИТЕ СХЕМИ
Гърция (4-3-3): Португалският селекционер на елините Фернандо Сантош заложи на офанзивна схема с трима нападатели – Салпингидис на върха на атаката и Коне и Самарас по крилата. Средната линия се ръководеше от Йоргос Карагунис, подпомаган от Маниатис и Христодопулос. В центъра на отбраната действаха Папастатопулос и Манолас, а като бекове бяха използвани Холебас и Торосидис.

Кот д’Ивоар (4-2-3-1): Френският селекционер Сабри Ламуши заложи за първи път на голямата звезда Дидие Дрогба в титулярния си състав, след като в предните две срещи го използваше като резерва. Зад Дрогба действаха Саломон Калу, Яя Туре и Жервиньо, а като дефанзивни халфове бяха поставени Серей Дие и Шейк Тиоте. Отбраната на „слоновете” се ръководеше от Коло Туре и Бамба, а като външни бранители действаха Орие и Бока.

КЛЮЧОВИЯТ МОМЕНТ

Реализираната от Йоргос Самарас дузпа в последните секунди на срещата класира елините за първи път на 1/8-финал на световно първенство. Наказателният удар бе малко спорен, тъй като Самарас падна доста артистично в наказателното поле на Кот д’Ивоар.

СЪДИЯТА
Имащият рожден ден еквадорец Карлос Вера бе безупречен до последните секунди, в които даде спорна дузпа, която впоследствие прати елините в следващия етап, а „слоновете” не успяха да сбъднат мечтата си за преодоляване на груповата фаза и напуснаха турнира.

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ПО МИНУТИ - ТУК
СТАТИСТИКА И КРАЙНО КЛАСИРАНЕ НА ГРУПА "C" - ТУК

1:2
  1:0 Андреас Самарис (42), 1:1 Вилфред Бони (74), 1:2 Йоргос Самарас (90+3-д.)
СЪСТАВИТЕ
ГЪРЦИЯ:
1.Орестис Карнезис
(24 - 12.Панайотис Гликос)
20.Хосе Холебас
15.Василис Торосидис
19.Сократис Папастатопулос
4.Костас Манолас
10.Йоргос Карагунис
(78 - 17.Теофанис Гекас)
16.Лазарос Христодопулос
8.Панайотис Коне
(12 - 22.Андреас Самарис)
2.Янис Маниатис
7.Йоргос Самарас
14.Димитрис Салпингидис
 КОТ Д'ИВОАР:
1.Бубакар Бари
4.Коло Туре
3.Артур Бока
22.Сюлейман Бамба
17.Серж Орие
19.Яя Туре
9.Шейк Тиоте
(61 - 12.Вилфред Бони)
20.Серей Дие
11.Дидие Дрогба
(78 - 14.Исмаел Диоманде)
8.Саломон Калу
10.Жервиньо
(83 - 21.Джовани Сио)
                                            Жълти картони: Дидие Дрогба,
Саломон Калу, Серей Дие
2_071.jpg
Град:
Форталеза
Стадион
„Кастелао“
Капацитет:
64 846 места
2_15.jpgСъдия:
Карлос Вера (Еквадор)
Асистенти:
Кристиан Лескано и
Браън Ромера (Еквадор)
Четвърти съдия:
Сандро Ричи (Бразилия)

0.9belx1.jpg
0.9belx2.jpg

ВИТРИНА НА МАЧА
2 Голове 1
13 Удари 13
5 Точни удари 9
8 Неточни удари 4
4 Корнери 7
1 Засади 1
 13 Нарушения 23
0 Жълти картони 3
0 Червени картони  0
45% Притежание на топката 55%