Григор Димитров стартира с победа на "Уимбълдън", елиминирайки надеждата на американския тенис Райън Харисън след 7:6(1), 6:3, 6:2. Това беше първи мач между двамата, а първата ни ракета не остави шанс на 22-годишния си противник, който е №150 в световната ранглиста в момента.

Класата между 11-ия в схемата на "Уимбълдън" Григор Димитров и Харисън бе повече от очевидна. Американецът се опъна на българина единствено в първия сет, в който се стигна до тайбрек. В него хасковлията беше перфектен, надделявайки със 7:1. Във втората и третата част Димитров изнесе същинска лекция на противника и заслужено се класира за четвърта поредна година във втория кръг на Откритото първенство на Великобритания по тенис.

Първата ни ракета се отчете в днешната среща с 4 аса и 3 двойни грешки, докато Харисън направи 9 директни точки от сервис и 4 двойни грешки. Хасковлията има предимство при печелившите удари - 36 срещу 23 за американеца. Непредизвиканите грешки на Григор бяха 17 - с 14 по-малко от тези на съперника му.

Следващият съперник на българина ще бъде победителят от мача между австралийския квалификант Люк Савил и Доминик Тийм от Австрия.

С достигането си до втори кръг Григор Димитров защити спечелените през миналия сезон 45 точки и до края на турнира само може да трупа нови, а дори има шанс след Уимбълдън да дебютира в Топ 10, но това зависи както от броя победи, които ще постигне, така и от представянето на останалите тенисисти около тази позиция.

ГРИГОР ДИМИТРОВ - РАЙЪН ХАРИСЪН 7:6(1), 6:3, 6:2

Мачът стартира равностойно, като и двамата тенисисти взимаха подаванията си без проблеми. Григор спечели откриващия си сервис гейм на нула, след което направи същото и в петия. На няколко пъти първата ни ракета използва тактиката сервис-мрежа, която му донесе успех. Харисън също демонстрира стабилност при собствен начален удар и не позволяваше на българския си противник да стигне до точка за пробив. Така сетът бе решен в тайбрек. В него Димитров беше истински господар, докато американецът допусна много непредизвикани грешки и в крайна сметка загуби частта с 1:7 точки след 39 минути игра.

През първия сет нито един от двамата не стигна дори до точка за пробив, а в тайбрека Григор беше перфектен. Това му даде криле за силното представяне във втория сет. В него младата надежда на американския тенис бе значително по-разконцентриран и неубедителен при подаванията си. Григор спечели поредния си сервис гейм на нула за 1:1, а малко по-късно реализира и пробив на нула за 3:2 след грешка на Харисън от форхенд. Въпреки моментните проблясъци и добрите изяви на мрежата на непоставения в схемата американец, той така и не се възползва от своите шансове. От своя страна продължи да играе на висота. Първата ни ракета изпълняваше отлични сервиси, като взе на нула подаването си за 5:3. Следващият гейм се оказа последен в сета, след като Райън Харисън направи двойна грешка в най-неподходящия момент и така българинът спечели втория сет с 6:3.

Григор, който е юношески шампион на "Уимбълдън" от 2008 година, доминираше и в третата част. Българинът осъществи ранен пробив за 2:0, след което го затвърди безпроблемно и поведе с 3:0. Заемащият 13-ото място в световната ранглиста българин си заслужи аплодисментите на публиката със страхотни изпълнения в близост до мрежата, както и със завършващите си удари от бекхенд. Гаджето на Мария Шарапова стигна до три мачбола при 5:2 и сервис на Харисън, след което се случи логичното и Димитров спечели с 6:2 след 1 час и 41 минути игра.