Белгия се класира за 1/8-финалите на Световното първенство в Бразилия. Във втория си мач от група "Н" "червените дяволи" спечелиха с 1:0 срещу Русия и с актив от 6 точки си гарантираха място във фазата на елиминациите. "Сборная" остава с актив от 1 т.

Единствения гол отбеляза резервата Ориги в 88-ата минута. Това бе негов първи гол за националния отбор. След атака по лявото крило и пробив на Азар в наказателното поле нападателят получи топката между дузпата и малкия пеналт и я насочи във вратата за крайното 1:0. 

Любопитното е, че отново резерва донесе успеха на Белгия. В първия мач на Мондиала точни при 2:1 срещу Алжир бяха Фелайни и Мертенс, които също се появиха в игра след почивката.

Двубоят започна с лек натиск на "червените дяволи", който се запази до десетата минута. След това играта се изравни.  Последният пас обаче не бе точен, за да може някой да открие резултата. Селекционерът на Белгия Марк Вилмотс заложи в атака на Мертенс по лявото крило, Азар по дясното и Лукаку в центъра. Последният игра трагично и бе заменен от Ориги, който се оказа поредният златен жокер на "червените дяволи".

Руснаците играха колебливо, заложиха на няколко далечни удара, които Куртоа нямаше проблем да отрази.

В 26-ата минута "сборная" имаше основания за дузпа. Канунников иска дузпа, но не получава такава. Алдервейрелд изрита крака на Канунников, който в резултат на това настъпи топката и падна на земята. Феликс Брих обаче остана безмълвен.

След почивката двата отбора така и не успяваха да създадат чисто голово положение. По-често можеха да се видят играчите на Русия в половината на Белгия, което пък не водеше нищо. В заключителните минути "червените дяволи" нацелиха греда след изстрел на Кевин Миралас от пряк свободен удар. След това обаче дойде мигът на нападателя на френския Лил Дивок Ориги. 

Като цяло двубоят бе скучен с изключение на последните минути. Някои от зрителите не издържаха и заспаха, а други се прозяваха. В крайна сметка Белгия изригна в скуката и вече е осминафиналист, а руснаците ще чакат последния си мач срещу Алжир с надеждата да последват "червените дяволи".

ТАКТИЧЕСКАТА СХЕМА НА ИГРА
БЕЛГИЯ (4-1-3-2): Селекционерът на Белгия Марк Вилмотс заложи на по-нападателна схема на игра, като направи и три промени в стартовите 11 от мача с Алжир (2:1). Фелайни, Мартинс и Вермален се появиха на терена. Освен левия защитник в отбрана бяха още Алдервейрелд на десния бек и между тях Ван Буйтен и Компани. Витцел бе на опорния халф, като с по-офанзивни функции бе нагърбен Фелайни. Де Бруйне, Азар и бързият Мартенс пък помага на изнесения сам в предни позиции Лукаку.

РУСИЯ (4-2-3-1): Фабио Капело заложи на наситена средна линия, където оперираха Глушаков и Файзулин на Опората и Самедов, Шатов и Канунников изнесени по-напред. Кокорин бе оставен сам на върха. В отбрана пък оперираха Козлов и Комбарев на десния и левия бек, а Березуцкий и Игнашевич в средата. Игор Акинфеев отново бе първи избор на Капело.

КЛЮЧОВИЯТ МОМЕНТ
Голът на Ориги в 88-ата минута се оказа достатъчен, за да може Беглия да победи Русия и да си гарантира място в следващата фаза на Световното.

СЪДИЯТА
Феликс Брих не показа червен картон днес, след като в последните четири мача, които е водил, е изгонил петима състезатели. Германският рефер имаше една ситуация, при която можеше да отсъди дузпа за Русия през първото полувреме. Той обаче прецени, че нарушение срещу Канунников няма. Като цяло съдията се справи отлично, нказа с жълт картон всяка груба проява.

МАЧЪТ ПО МИНУТИ - ТУК!
Програма и класиране на Група "Н" - ТУК!

 
1:0

1:0 Дивок Ориги (88)
СЪСТАВИТЕ
БЕЛГИЯ:
1.Тибо Куртоа
4.Венсан Компани
15.Даниел ван Буйтен
3.Томас Вермален
(32 - 5. Ян Фертонген)
2.Тоби Алдервейрелд
8.Маруан Фелайни
6.Аксел Витсел
10.Еден Азар
14.Дрис Мертенс
(75 - 11. Кевин Миралас)
7.Кевин де Бруйне
9.Ромелу Лукаку
(57 - 17. Дивок Ориги)

Жълт картон: Аксел Витсел
, Тоби Алдервейрелд
РУСИЯ:
1.Игор Акинфеев
2.Алексей Козлов
(62 - 22.Андрей Йешченко)
4.Сергей Игнашевич
14.Василий Березуцкий
6. Максим Канунников
17.Олег Шатов
(83 - 10. Алан Дзагоев)
8.Денис Глушаков
23.Дмитрий Комбаров
20.Виктор Файзулин
19.Александър Самедов
(90 - Александър Кержаков)
9.Александър Кокорин

Жълти картони: Денис Глушаков
2_061.jpgГрад: Рио де Жанейро

Стадион: "Маракана"
 
Капацитет: 73 531 места
2_17.jpgСъдия: Феликс Брих (Германия)

Помощници: Марк Борш (Германия)
Щефан Луп (Германия)
 
Четвърти съдия: Карлос Вера (Еквадор)

0.belgummmm.jpg

0.russsia.jpg




ВИТРИНА НА МАЧА
1 Голове 0
7 Удари 9
2 Точни удари 3
5 Неточни удари 6
5 Корнери 8
7 Засади 0
14 Нарушения  9
2 Жълти картони 1
0 Червени картони  0
 52% Притежание на топката 48%