Членът на Управителния съвет на ЦСКА Иво Котев коментира бягството на Емил Гъргоров и Джаксън Менди, като заяви пред БЛИЦ, че нещата на "Армията" няма да се оправят лесно, ако всички цесекари най-после не се обединят и не заработят като едно цяло - само и единствено за благото на любимия клуб. Котев подчерта, че "червените" продължават да страдат от предишното ръководство в лицето на "Титан", но въпреки това увери, че ЦСКА ще изпълни всичко необходимо, за да е наред с лицензирането и мониторинга от УЕФА на 30 юни.

- Г-н Котев, коментарът ви за бягството на Емил Гъргоров и Джаксън Менди?
- Не е коректно да се работи зад гърба на друг клуб тогава, когато играчите са на лагер. Не е нормално да се преговаря зад гърба на ЦСКА. Да, навсякъде е криза и се случва парите да бъдат забавяни, но не е колегиално клубове да крадат футболисти от съперника.

- Обиден ли сте на Литекс?
- Само ще кажа, че ЦСКА като клуб никога не си е позволявал да действа задкулисно. А за Литекс - били сме ги и пак ще ги бием.

- Подозирахте ли, че след Омар Косоко ще отмъкнат още някой от играчите ви?
-  Не мога да коментирам действията им, но пак казвам, че не е колегиално от тяхна страна да си правят селекцията с наши футболисти. Нямаше как да разберем, че искат да вземат Менди. Не сме имали индикации, че ще отиде при тях. Не можем да му следим телефонните разговори и да го подслушваме с кого говори. Неприятното идва от факта, че точно когато идва времето за лиценза, едни и същи хора, които искаха да ликвидират ЦСКА миналата година, отново се намесват и правят всичко възможно клубът да бъде затруднен и да се спъва нормалната му работа. Ние полагаме абсолютно всички усилия да заплатим стари задължения, натрупани от предишното ръководство. На Иван Иванов вече всичко е изчистено. Става въпрос за колосални плащания, заварени от предишното ръководство. А сега така наречените псевдоцесекари ни спъват и хвърлят помия - и върху ръководството, и върху отбора. За всички нас в ЦСКА това е една целенасочена атака. Атака, която е много добре обмислена и планирана. Освен всичко друго не ви ли прави впечатление, че само за ЦСКА се коментира в медийното пространство. Всеки ден се пише дали е платено, дали не е. И само за ЦСКА е това нещо. Да не би в другите отбори всичко да е розово. Смятате ли, че има клуб, като изключим Лудогорец, в който да няма забавяне на заплатите? Има, разбира се, но само за ЦСКА се тръби дали има или няма плащания. Това е целенасочена, умишлена атака срещу клуба. Никой не очакваше да сме сред отборите, класирали се в евротурнирите. Никой не очакваше да сме втори в крайното класиране и да направим такива добри игри. Треньорите, играчите и клубното ръководство направихме чудеса и изненадахме много хора. Да, има забавяния в плащанията, няма как да го отрека. Като във всеки клуб в България имаме финансови затруднения. Правим невъзможното нещата да се оправят. Лошото е, че има целенасочени, незаслужени атаки срещу клуба.

- Смятате ли, че тези атаки ще стихнат скоро?
- Сигурно ще продължат, което ще е много жалко. Това ли са истинските цесекари? В тези тежки времена на суперкриза, трудно се вадят пари. Ние обаче правим всичко възможно да оправяме нещата. Къде бяха всичките тези хора, като бяхме пред изваждане от "А" група преди година? И сега понеже наближава лицензирането и мониторинга от УЕФА на 30 юни, и атаките се засилват. Кой ще бъде щаслив, ако ЦСКА го няма. Аз съм сигурен, че и най-върлите ни противници искат нас да ни има. Даже и в "Левски" няма да бъдат доволни, ако ЦСКА го няма. Футболът ни няма да е същият без ЦСКА, "Левски", "Ботев", Славия, Локомотив... и другите клубове. Ще има ли някой недоволен, ако ЦСКА и другите ни евроучастници се представят добре и прославят България? В тази нашата обрулена държава хора, които се пишат за цесекари, точно те убиват клуба бавно и постепенно.

- Има ли вероятност ЦСКА да остане без лиценз?
- До 30 юни има време. Денонощно се работи. Правим всичко възможно да плащаме и да покриваме стари задължения, за да получим лиценза. Но е крайно време всички цесекари да се обединим и като сме едно цяло, ЦСКА ще има не само лиценз, а и нещата ще бъдат далеч по-добре. За една година извадихме много неща от блатото, но всички знаем, че за този период не може да се оправи нещо, което е забатачвано толкова време. Само за получаването на първия лиценз платихме над 1 милион лева. Борим се всеки ден със зъби и нокти. На всички е трудно и затова тези атаки, които идват към клуба, ни тежат още повече.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ