Първото равенство на Световното в Бразилия е факт. Иран и Нигерия не излъчиха победител в мач от Група "F", завършвайки 0:0. Двубоят се състоя на стадион "Арена да Байшада" в Куритиба, като направи впечатление, че феновете освиркаха главните действащи лица заради слабата продукция. След равенството Аржентина е едноличен лидер в Група "F" след победата си с 2:1 над Босна и Херцеговина.

Мачът между Иран и Нигерия беше равностоен. На няколко пъти с отлични намеси блеснаха вратарите - Винсънт Ениеама на африканците, както и Алиреза Хагиги за тима, воден от португалския специалист Карлуш Кейрош.

Още в 9-ата минута Нигерия можеше да поведе. Изстрел на халфа на Лацио Огени Онази по земя премина на сантиметри покрай дясната греда на вратара на Иран, а секунди след това Хагиги спаси удар на съперников играч. През първото полувреме Иран също имаше възможност за гол. След центриране от корнер в 34-ата минута Реза Гучанеджад засече с глава, но Ениеама беше блестящ и отрази. Малко по-рано наставникът на Нигерия Стивън Кеши трябваше да прави принудителна смяна заради контузия на Годфри Обоабона. На неговото място се появи Джоузеф Йобо в 29-ата минута.

В началото на второто полувреме африканците направиха хаотични опити да създадат опасност пред вратата на съперника. Двата тима вдигнаха оборотите едва в края, но гол така и не падна. В 77-ата минута Ашкан Дежага остана под топката и не успя да застраши вратаря на Нигерия, след което беше заменен от Алиреза Джаханбахш, който обаче също не помогна на тима си за промяна на резултата. В 90-ата минута бранителят на Иран Мердад Пулади се намеси решително и изчисти топката с глава пред голлинията, където резервата Шола Амеоби дебнеше да отбележи отблизо след центриране отляво. Така двубоят приключи 0:0, което е първо равенство в мач от Мондиал 2014.

След ремито иранците остават само с една победа на световни финали, която е постигната над САЩ.

ТАКТИЧЕСКИТЕ СХЕМИ
Иран (4-2-3-1):
Селекционерът Карлуш Кейрош се довери на Реза Гучанеджад и Ашкан Дежага в предни позиции. Играчът на Фулъм обаче не впечатли с изявите си и дори си позволи да изразява недоволството си от смяната с Алиреза Джаханбахш през второто полувреме. В края Кейрош пусна и Масуд Шоджаи, но промяна нямаше.

Нигерия (4-2-3-1): Наставникът на африканския тим Стивън Кеши заложи в атака на Емануел Еменике, Виктор Моузес и Рамон Азиз, които бяха подпомагани от Огени Онази и Джон Оби Микел. Треньорът трябваше да прави принудителна смяна още в 29-ата минута заради контузия на Годфри Обоабона, пускайки на мястото му опитния Джоузеф Йобо. Моузес също 00000.enieama.jpgне остана много на терена. Кеши го изтърпя до 52-ата минута, когато го изкара заради слабите му изяви и заложи на Шола Амеоби. Таранът от Нюкасъл значително освежи атаката на Нигерия, въпреки че нямаше резултат и двубоят приключи 0:0.

КЛЮЧОВИЯТ МОМЕНТ
Намесата на вратаря на Нигерия Винсънт Ениеама, който блесна в 34-ата минута и спаси коварен удар на Реза Гучанеджад. Полузащитникът на Чарлтън засече с глава отблизо, но стражът на Лил не се пропука и запази мрежата си суха.

СЪДИЯТА
Реферът от Еквадор Карлос Вела беше напълно незабележим в наглед скучната среща между Иран и Нигерия. Съдията почти нямаше работа. На Вела му се наложи да вади само един път жълтия картон - на Андраник Теймурян от състава на иранците.

ПОДРОБЕН РЕПОРТАЖ НА МАЧА ПО МИНУТИ - ТУК
ПОДРОБНА СТАТИСТИКА И КЛАСИРАНЕ НА ГРУПА "F" - ТУК

 
 
0:0

 
 
Съставите
Иран: 22.Алиреза Хагиги, 2.Хосро Хейдари (90 - 7.Масуд Шоджаи), 3.Ехсан Хайсафи, 4.Джалал Хосейни, 5.Амир Садеги, 6.Джавад Некунам, 14.Андраник Теймурян, 15.Педжман Монтарези, 16.Реза Гучанеджад, 21.Ашкан Дежага (78 - 16.Алиреза Джаханбахш), 23.Мердад Пулади
Жълт картон: Андраник Теймурян
 
 
Нигерия1.Винсънт Ениеама, 5.Ефе Амброуз, 7.Ахмед Муса, 14.Годфри Обоабона (29 - 2.Джоузеф Йобо), 22.Кенет Омеру, Джувон Ошанива, 10.Джон Оби Микел, 17.Огени Онази, 15.Рамон Азиз (69 - 8.Питър Одемвинге), 11.Виктор Моузес (52 - 23.Шола Амеоби), 9.Емануел Еменике
 
 
 
2_072.jpg
Град:
Куритиба
Стадион
„Арена да Байшада“
Капацитет:
41 456 места
2_15.jpgСъдия:
Карлос Вера (Еквадор)
Асистенти:
Кристиан Лескано (Екв) и Байръ Ромеро (Екв)
Четвърти съдия:
Вилмар Ролдан (Колумбия) 
 

00000.iran-nig1_1.jpg

00000.iran_nig.jpg


 http://img.fifa.com/images/flags/4/irn.png ВИТРИНА НА МАЧА
Nigeria
0 Голове 0
5 Удари 9
1 Точни удари 4
4 Неточни удари 5
2 Корнери 7
1 Засади 0
 18 Нарушения 16
1 Жълти картони 0
0 Червени картони 0
36% Притежание на топката 64%