Рафаел Надал спечели за рекорден девети път Откритото първенство на Франция! Във финала на "Ролан Гарос" испанецът победи с 3:6, 7:5, 6:2, 6:4 Новак Джокович, с което прекъсна серията от четири поредни загуби от сърбина.

Двубоят започна със сервис гейм за Джокович, а играта вървеше гейм за гейм до 3:4 в полза на сърбина. В осмия гейм Джокович проби Надал за 5:3, а в следващия успя да се спаси при 40:15 в полза на съперника и взе сета с 6:3.

Вторият сет също започна равностойно, а при 3:2 в полза на Надал дойде първият пробив в мача. Испанецът успя да пробие съперника два пъти за един гейм, след като удар в аут на Джокович трябваше да бъде преигран, но Надал се пребори за пробив минути по-късно за 4:2. Радостта му бе кратка, след като не успя да защити пробива и Джокович намали аванса му на 4:3, след което изравни за 4:4. Двамата взеха сервис геймовете си до 6:5 в полза на Надал, след което се стигна до пробив на испанеца за 7:5.

Надал взе нещата в свои ръце в третия сет, когато проби Джокович във втория гейм и поведе с 3:0. При 4:2 дойде седмият гейм, продължил повече от 10 минути и спечелен от Надал за 5:2. Джокович имаше възможност да се спаси от бърза загуба, но въпреки, че поведе с 40:15 в осмия гейм, допусна няколко грешки и загуби сета с 2:6.

В последния сет испанецът бе с една идея по-агресивен. Това му позволи да осъществи пробив в шестия гейм и да поведе с 4:2. Но вместо да го затвърди, допусна такъв, след което Джокович взе подаването си. Надал все пак бързо поведе с 5:4. В десетия гейм Ноле обаче показа нестабилност и с двойна грешка при 30:40 се сбогува възможността за първа титла от "Ролан Гарас".