Лос Анджелис Кингс детронира шампиона Чикаго Блекхоукс, след като в шестия мач от финалната серия на Западната Конференция на НХЛ се наложи с 5:4 след продължения и спечели серията с 4:3.
 
Така Чикаго не успя да стане първият тим след Детройт Ред Уингс през 1998 г., който печели Купа Стенли в две поредни години. На финала на НХЛ Лос Анджелис Кингс ще спори с първенеца на Източната Конференция Ню Йорк Рейнджърс. Първият мач от финалната серия е в Лос Анджелис в сряда.
 
Алек Мартинес вкара победния гол за „кралете“ 5:47 минути след началото на продължението, когато стреля от лявата точка за була, а шайбата се удари в защитника Ник Леди и излъга вратаря Кори Кроуфърд.
 
Лос Анджелис Кингс на три пъти се оказваше догонващ в резултата по време на мача. Мариан Габорик вкара 12-ия си гол в плейофите 7:17 минути преди края редовното време, за да изравни за 4:4. Освен него и Мартинес точни за „кралете“ бяха Джеф Картър, Джъстин Уилямс и Тайлър Тофоли.
 
Патрик Шарп вкара два гола за Блекхоукс, а Брендън Саад и капитанът Джонатан Тейвс реализираха другите две попадения. В края на първата третина Чикаго водеше с 3:2, а преди началото на третата част имаше аванс от 4:3.