Невероятен успех постигна "Левски" във финалния плейоф за шампионската титла на България по баскетбол. "Сините" разбиха с 95:78 точки шампиона Лукойл Академик в четвъртия мач от серията. Така за втора поредна година пета среща, която ще се проведе във вторник в Самоков, ще определи първенеца на страната.

Интересното обаче е, че преди година, отново на 31 май, "сините" биха "студентите". Двубоят тогава също бе четвърти и софиянци изравниха резултата - 2:2. През 2013-а обаче тимът от Правец спечели за 11-и пореден път титлата. "Левски" гони първи трофей от 2001-а.

Двубоят започна отлично за "сините", които заложиха на лична защита. И благодарение на това и отлична стрелба поведоха с 15:9 в средата на първата част, а в края й разликата бе четири точки и отново в полза на "Левски" - 27:23.

Във втората четвърт възпитаниците на Константин Папазов стартираха неубедително. Но корекция с преминаване в зонова защита 2-3 обърка играчите в червено, които се принуждаваха да стрелят от далечно разстояние. Именно това се оказа решаващо и неуспехът от тройката на "студентите" доведе резултата до 14 точки разлика в полза на домакините. Краят на първото полувреме дойде при 54:41 точки.

След почивката "сините" действаха още по-прецизно пред коша на съперника, като Папазов върна личната защита. Отлична стрелба и от тройката, която позволи разликата да набъбне до над 20 точки. По нищо не си личеше как гостите от Правец ще успеят да я намалят. А тя дори бе 23 точки преди началото на решителната последна четвърт.

Тя обаче видомо бе протоколна. "Левски" контролираше изцяло играта, докато гостите се примириха, че губят. Така сирената за край прозвуча при 95:78 точки.

"Левски" - Лукойл Академик - 95:78 точки (2:2 победи в серията)
София, "Универсиада"