Лукойл Академик измъкна изключително трудно победата като гост на "Левски" след 106:99 в мач номер 3 от финалната серия. Крайният изход се реши буквално в последните две минути на четвъртата част. Лошата стрелба на "сините" след равенството 95:95 точки обаче им попречи да изненадат гостите, които влязоха в последната четвърт с десет точки преднина.

Двубоят пред около 1800 души, голяма част от които фенове на футболния тим на "сините", започна с по-добра игра за гостите. Постепенно представянето на домакините се стабилизра и след първите десет минути "Левски" водеше с 27:25 точки. Във втората част обаче стрелбата на Лукойл бе по-успешна, което им донесе десет точки аванс. Тройки на Чалмърс и Захариев обаче я намалиха до четири. В крайна сметка почивката след първото полувреме дойде при 53:46 в полза на "студентите".

В третата част събитията на игрището не се промениха. Гостите от Правец не се смущаваха от шумната "синя" агитка и атакуваха успешно. Благодарение на по-добрата си стрелба и стабилността в защита Лукойл имаше отново десет точки аванс след 81:71 точки преди последната четвърта част.

А нейното начало бе вихрено за "сините". Константин Папазов направи промени в защита, което за първите три минути доведе до резултат. Разликата от десет точки бе скъсена на седем, а в последствие и до 1 за 86:85. Блестящият Брендън Хийт обаче за пореден път разби отбраната на съперника и с точка 36 в мача изравни резултата 3:57 минути преди финалната сирена - 91:91 точки. Драмата обаче беше в последните секунди, когато напрежението повлия лошо на играчите на "Левски" и те не успяха да продължат с успешната си стрелба.

Следващият сблъсък, четвърти от финалната серия, в който Лукойл може да стане отново шампион на България, е в събота в София.